Η ιστορία της πόλης

Ο Άγιος Νικόλαος είναι χτισμένος στη θέση του επινείου της Λατούς, μιας σημαντικής αρχαίας πόλης. Το αρχαίο λιμάνι της, ήταν γνωστό με το όνομα «Λατώ προς Καμάρα».

Οι δύο πόλεις γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, είχαν δικό τους νόμισμα και λάτρευαν την θεότητα Ειλειθυία, προστάτιδα των τοκετών. Η Λατώ προς Καμάρα, συγκεκριμένα, έζησε την μεγαλύτερη ακμή της το 800-700 π.Χ. κυριαρχώντας και ελέγχοντας όλη τη γύρω περιοχή. Η πόλη-λιμάνι συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ. αλλά από κει κι έπειτα, μέχρι σχεδόν τον 13ο αιώνα, δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες.

Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Σταυροφόρους, η Κρήτη πουλιέται στους Ενετούς. Ωστόσο, πριν την εγκαθίδρυση τους στο νησί, οι γενοβέζοι πειρατές λυμαίνονται την Κρήτη. Το 1206 λοιπόν, ο γενοβέζος Ερρίκος Πεσκατόρε χτίζει στο λόφο Κεφάλι ένα επιβλητικό φρούριο που ονομάστηκε Mirabello λόγω της ωραίας θέας που είχε στην περιοχή. Από αυτό το φρούριο φαίνεται να πήρε το όνομα του όλος ο κόλπος και η επαρχία του Μεραμπέλου.

Λίγο αργότερα το φρούριο και η περιοχή πέφτει στα χέρια των Ενετών. Στην διάρκεια των επόμενων αιώνων, μετά από διάφορες καταστροφές, φυσικές και μη, το φρούριο γνωρίζει την τελική καταστροφή του τον 17ο αι. μ.Χ. από τους Οθωμανούς.

Στα χρόνια της Ενετοκρατίας το λιμάνι συνεχίζει να έχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα και ο οικισμός κατοικείται κυρίως από ψαράδες.

Με την εδραίωση της Τουρκικής κυριαρχίας το 1645, ο οικισμός αρχίζει να ερημώνει. Φτάνουμε πλέον στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας μέχρι να κατοικηθεί ξανά ο παλιός οικισμός που ονομαζόταν «Μαντράκι» και να εξελιχθεί σταδιακά στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Το τελευταίο όνομα του, ο Άγιος Νικόλαος το πήρε από το μικρό βυζαντινό ναό του 7ου αιώνα που βρίσκεται στη μικρή χερσόνησο απέναντι από τον παραλιακό δρόμο.

Στις αρχές του 20ου αιώνα μεταφέρθηκε εδώ η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και λίγες δεκαετίες αργότερα ήρθε η τουριστική ανάπτυξη.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!