Παραλίες Μακρύ Γιαλού

Βαθμολογήστε το
(6 ψήφοι)

Παραλία Καλαμοκανιάς

Η παραλία Καλαμοκανιάς στο Μακρύγιαλο, είναι μια απομονωμένη, μη οργανωμένη παραλία, με άμμο και αρκετά αρμυρίκια τριγύρω

Η παραλία Καλαμοκανιάς απέχει 57 χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 39 χλμ. περίπου από τη Σητεία και 22 χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα και βρίσκεται στα δυτικά του παραθαλάσσιου οικισμού του Μακρύγιαλού.

Το παράξενο όνομά της οφείλεται στα μεταναστευτικά πουλιά Καλαμοκανάς με το ασπρόμαυρο φτέρωμα, το λεπτό, μαύρο ράμφος και τα ροζ, μακριά πόδια, τα οποία, κατά την περίοδό της μετανάστευσής τους, εμφανίζονται στις εκβολές του ρέματος που βρίσκεται στην περιοχή.

Πρόκειται για μια απομονωμένη, μη οργανωμένη παραλία, με άμμο και αρκετά αρμυρίκια τριγύρω. Κοντά στην παραλία θα βρείτε κάποια ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ταβέρνες.

Συνεχίζοντας την πορεία προς τα ανατολικά, λίγο πριν φτάσουμε στο Μακρύγιαλο, συναντάμε την παραλία Κατωβίγλι

Παραλία Κατωβίγλι

Η παραλία Κατωβίγλι ή Λιμανάκι βρίσκεται δυτικά του παραθαλάσσιου τουριστικού οικισμού Μακρύ Γιαλός. Απέχει 58 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, 38 χλμ. περίπου από την Σητεία και 23 περίπου χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα.

Πρόκειται για μια παραλία με άμμο και ρηχά, πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά, στην οποία θα βρείτε αρκετές ομπρέλες. Περισσότερες υποδομές που θα κάνουν την παραμονή σας στην περιοχή πιο άνετη θα βρείτε στον οικισμό του Μακρύγιαλου σε πολύ κοντινή απόσταση.

Αν επισκεφθείτε την παραλία, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα ερείπια της ρωμαϊκής έπαυλης που αποκαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το 1976 έως το 1980. Η έπαυλη, η οποία κατοικήθηκε μεταξύ του 1ου π.Χ. και 3ου μ.Χ. αιώνα, διέθετε λουτρικό συγκρότημα, το βαλανείο, με υπαίθρια δεξαμενή στρωμένη με μάρμαρο, ενώ στην είσοδό της υπήρχε ένα ψηφιδωτό δάπεδο. Οι τοίχοι των δωματίων της ήταν επενδυμένοι με μάρμαρο.

Δίπλα από το Κατωβίγλι βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Μακρύ Γιαλός.

Μακρύγιαλος

Το τουριστικό θέρετρο του Μακρύγιαλου διαθέτει μια υπέροχη μεγάλη αμμώδη παραλία με ρηχά, κρυστάλλινα νερά

Σε απόσταση 58 χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 38 χλμ. περίπου από τη Σητεία και 23 χλμ. από την Ιεράπετρα βρίσκεται το παραθαλάσσιο, δημοφιλές, τουριστικό θέρετρο Μακρύγιαλος.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο ενοποιημένους οικισμούς, το Μακρύγιαλο και την Ανάληψη, που διαθέτουν μια υπέροχη μεγάλη αμμώδη παραλία με ρηχά, κρυστάλλινα νερά.

Στην οργανωμένη αυτή παραλία, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν και Χάνι ή Μεγάλη Παραλία, θα βρείτε εκτός από ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα και ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε γεύσεις της κρητικής κουζίνας, καθώς και ιατρείο και φαρμακείο.

Από το Μακρύγιαλο, επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τη μονή Καψά όπως και το φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων που ξεκινάει από το χωριό Ορεινό και φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές του νομού. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης με πλούσια βλάστηση και τις πανέμορφες κόκκινες πεταλούδες που θα συναντήσετε κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης, στις οποίες οφείλει το όνομά του το φαράγγι. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μέσα από το φαράγγι, εκτός από τις πανέμορφες πεταλούδες και το καταπράσινο τοπίο, θα συναντήσετε κοντά στο χωριό Ορεινό, κάποιες μικρές πηγές και πανέμορφους καταρράκτες.

Στη θέση Πλακάκια του Μακρύγιαλου βρίσκεται μια μινωική έπαυλη που χρονολογείται στην Υστερομινωική ΙΒ περίοδο (1480 - 1425 π.Χ.) και από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί τη μικρογραφία ενός μινωικού ανακτόρου.

Αναχωρώντας από τον οικισμό του Μακρύγιαλου, η επόμενη παραλία που βρίσκεται ανατολικά, είναι η παραλία της Λαγούφας.

Παραλίες Λαγούφας

Η παραλία Λαγούφα απέχει 59 χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 24 χλμ. από την Ιεράπετρα και βρίσκεται δίπλα από την παραλία του Μακρύγιαλου.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για δύο μικρούς κόλπους με άμμο και ήρεμα, καταγάλανα, ρηχά νερά που δεν επηρεάζονται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Η παραλία, στον δυτικότερο κόλπο, είναι αρκετά οργανωμένη και σε αυτήν θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους, ενώ είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες. Εκεί θα βρείτε και κάποια μεγάλα ξενοδοχεία και ταβέρνες.

Η παραλία που βρίσκεται ανατολικότερα είναι λιγότερο οργανωμένη και προσφέρεται περισσότερο για χαλάρωση.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στις παραλίες του Μακρύγιαλου και του Γούδουρα, οι επόμενες παραλίες που θα συναντήσει κάποιος, ακολουθώντας πορεία προς τα ανατολικά, είναι οι παραλίες Διασκάρι και Λαγκάδα ή Ψαλίδια.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Μακρύγιαλος, Ιεράπετρα, Λασίθι
 • ελεύθερο camping Όχι
 • γυμνισμός Όχι
 • τύπος παραλίας Άμμος
 • διαμονή Ναι - πολλές επιλογές
 • εστίαση Ναι - πολλές επιλογές
 • παροχές

  Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους. Επίσης, υπάρχουν υποδομές για θαλάσσια σπορ στο Κατωβίγλι, το Μακρύγιαλο και τη Λαγούφα. Στη παραλία του Μακρύγιαλου υπάρχει ναυαγοσώστης.

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

E4.84

Καλαμοκανιάς

Αποστάσεις: 57χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 39χλμ. από την πόλη της Σητείας, 22χλμ. από την Ιεράπετρα.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από την Ιεράπετρα ακολουθήστε πορεία προς τα ανατολικά. Μετά από 22 περίπου χιλιόμετρα ο δρόμος θα σας οδηγήσει μπροστά στην παραλία. Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε από Σητεία και να ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Ιεράπετρα, περνώντας από Μακρύγιαλο και Καλαμοκανιά.
Με λεωφορείο: Υπάρχουν δρομολόγια που οδηγούν στον Καλαμοκανιά από Σητεία και Ιεράπετρα.

Κατωβίγλι

Αποστάσεις: 58χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 38χλμ. από την πόλη της Σητείας, 23χλμ. από την Ιεράπετρα.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από την Ιεράπετρα ακολουθήστε πορεία προς τα ανατολικά. Μετά από 23 περίπου χιλιόμετρα ο δρόμος θα σας οδηγήσει μπροστά στην παραλία. Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε από Σητεία και να ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Ιεράπετρα περνώντας από Μακρύγιαλο και Κατωβίγλι.
Με λεωφορείο: Υπάρχουν δρομολόγια που οδηγούν στο Κατωβίγλι και το Μακρύγιαλό από Σητεία και Ιεράπετρα.

Μακρύγιαλός

Αποστάσεις: 58χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 38χλμ. από την πόλη της Σητείας, 23χλμ. από την Ιεράπετρα.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από την Ιεράπετρα ακολουθήστε πορεία προς τα ανατολικά. Μετά από 23 περίπου χλμ., ο δρόμος θα σας οδηγήσει μπροστά στην παραλία. Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε από Σητεία και να ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Ιεράπετρα, περνώντας από Μακρύγιαλο.
Με λεωφορείο: Υπάρχουν δρομολόγια που οδηγούν στο Μακρύγιαλό από Σητεία και Ιεράπετρα.

Λαγούφα

Αποστάσεις: 59χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 24χλμ. από την Ιεράπετρα.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από την Ιεράπετρα ακολουθήστε πορεία προς τα ανατολικά. Μετά το Μακρύγιαλο, θα στρίψετε δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στην Μονή Καψά και θα συνεχίσετε μέχρι να φτάσετε στην παραλία. Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε από Σητεία και να ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς Ιεράπετρα. Πριν το Μακρύγιαλο, θα στρίψετε αριστερά στο δρόμο που οδηγεί στην Μονή Καψά και θα συνεχίσετε μέχρι να φτάσετε στις παραλίες της Λαγούφας.
Με λεωφορείο: Υπάρχουν δρομολόγια που οδηγούν στη Λαγούφα από την Ιεράπετρα.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!