Παραλία στη Μονή Καψά

Βαθμολογήστε το
(4 ψήφοι)

Η ήσυχη παραλία που βρίσκεται μπροστά στη Μονή Καψά, έχει βότσαλο, καταγάλανα νερά και αρκετά αρμυρίκια. Δεν έχει καμία οργάνωση και κοντά δεν θα βρείτε καμία υποδομή

Η Μονή Καψά απέχει 69 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο και 34 χλμ. από την Ιεράπετρα. Είναι χτισμένη πάνω σε ένα ύψωμα, δίπλα από το φαράγγι των Περιβολακίων σε ένα επιβλητικό τοπίο μπροστά από το Λιβυκό πέλαγος και το νησάκι Κουφονήσι.

Η Μονή Καψά αποτελεί μετόχι της Μονής Τοπλού και το καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η χρονολογία κατά την οποία κτίστηκε η μονή είναι άγνωστη. Ωστόσο, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, χτίστηκε τον 15ο αιώνα, αργότερα όμως καταστράφηκε από πειρατές και ερημώθηκε. Άλλες εκδοχές αναφέρουν ότι η Μονή κτίστηκε νωρίτερα, τον 14ο ή ακόμα και τον 13ο αιώνα.

Στις 29 Αυγούστου, όταν γιορτάζει η Μονή, γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι και πλήθος πιστών, που καταφτάνουν ακόμα και με τα πόδια, κατακλύζει τη μονή.

Η ήσυχη παραλία που βρίσκεται μπροστά στη μονή, έχει βότσαλο, καταγάλανα νερά και αρκετά αρμυρίκια. Δεν έχει καμία οργάνωση και κοντά δεν θα βρείτε καμία υποδομή. Αποτελεί, ωστόσο, ιδανικό προορισμό για χαλάρωση και ηρεμία.

Λόγω της παρουσίας της μονής στη περιοχή, ο γυμνισμός δεν επιτρέπεται στην παραλία. Αντίθετα, η παραλία είναι ιδανική για ελεύθερο κάμπινγκ, με την προϋπόθεση ότι οι κατασκηνωτές δε θα ενοχλήσουν με τη συμπεριφορά τους, τους μοναχούς που ζουν στη μονή.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να διασχίσετε το φαράγγι Περιβολακίων, που περνάει δίπλα από τη Μονή Καψά.

Ανάμεσα στην Μονή Καψά και το Γούδουρα βρίσκονται οι παραλίες Καλάμι, Λιμάνι του Θοδωρή και Βοτσαλάκι.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Μονή Καψά, Ιεράπετρα, Λασίθι
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Όχι
 • τύπος παραλίας Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Όχι
 • παροχές

  Όχι

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

-

Αποστάσεις: 69χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 34χλμ. από την Ιεράπετρα.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από την Ιεράπετρα ακολουθήστε πορεία προς τα ανατολικά. Μετά το Μακρύγιαλο θα στρίψετε δεξιά, στο δρόμο που οδηγεί στην Μονή Καψά. Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε από Σητεία και να ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς Ιεράπετρα. Πριν το Μακρύγιαλο, θα στρίψετε αριστερά στο δρόμο που οδηγεί στην Μονή Καψά.
Με λεωφορείο: Υπάρχουν δρομολόγια από Ιεράπετρα που οδηγούν στη Μονή Καψά και συνεχίζουν για Γούδουρα.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!