Παραλίες Ξερόκαμπου

Βαθμολογήστε το
(6 ψήφοι)

Παραλία Γεροντόλακος

Ο Γεροντόλακος είναι μια παραλία με άμμο και ρηχά, καταγάλανα νερά. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και κάποιες ταβέρνες

Δίπλα από το ακρωτήριο Τράχηλος, σε έναν μικρό κόλπο, βρίσκεται η παραλία Γεροντόλακος ή Άγιος Νικόλαος, όπως ονομάζεται αλλιώς. Η δεύτερη ονομασία της οφείλεται στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τον γαλάζιο τρούλο που υπάρχει πίσω από την παραλία, πάνω στο λόφο.

Ο Γεροντόλακος είναι μια παραλία με άμμο και ρηχά, καταγάλανα νερά. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και κάποιες ταβέρνες.

Κοντά στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε και τα ερείπια της Αμπέλου, μια πόλης που ανήκει στην ελληνιστική περίοδο.

Παραλία Άργιλος

Δίπλα από τον Γεροντόλακκο, βρίσκεται η παραλία Άργιλος, σε έναν μικρό κόλπο με άμμο και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά

Δίπλα από τον Γεροντόλακκο, βρίσκεται η παραλία Άργιλος, σε έναν μικρό κόλπο με άμμο και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά. Απέχει 103 χλμ. περίπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου, 69 χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα και 47 χλμ. περίπου από τη Σητεία.

Η παραλία αυτή, καθώς δηλώνει και το όνομά της, περιστοιχίζεται από βράχια που περιέχουν άργιλο.

Αν βρεθείτε στην παραλία, εκτός από μπάνιο μην αντισταθείτε στην πρόκληση να δοκιμάσετε λασπόλουτρο ή θεραπεία με άργιλο.

Παραλία Βουρλιά

Η παραλία Βουρλιά βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία Άργιλος και τον Ξερόκαμπο, σε έναν μικρό κόλπο. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία, με πεντακάθαρα, ρηχά, καταγάλανα νερά

Η παραλία Βουρλιά βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία Άργιλος και τον Ξερόκαμπο, σε έναν μικρό κόλπο.

Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία, με πεντακάθαρα, ρηχά, καταγάλανα νερά. Δεν υπάρχει σε αυτήν καμία οργάνωση, ωστόσο κοντά θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ταβέρνες.

Ξερόκαμπος

Η παραλία στον Ξερόκαμπο αποτελεί ιδανικό προορισμό για ηρεμία και χαλάρωση, καθώς και για τους λάτρεις του του υποβρύχιου ψαρέματος , λόγω των σπηλιών που περιστοιχίζουν την παραλία

Ο Ξερόκαμπος απέχει 103 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, 69 χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα και 47 χλμ. από τη Σητεία. Πρόκειται για μια μεγάλη αμμώδη παραλία, με ρηχά, τιρκουάζ νερά και μικρούς αμμόλοφους.

Η παραλία στον Ξερόκαμπο αποτελεί ιδανικό προορισμό για ηρεμία και χαλάρωση, καθώς και για τους λάτρεις του του υποβρύχιου ψαρέματος , λόγω των σπηλιών που περιστοιχίζουν την παραλία.

Στον οικισμό του Ξερόκαμπου και την γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ περισσότερα καταστήματα θα βρείτε στη Ζάκρο.

Για να φτάσετε στον Ξερόκαμπο από τη Σητεία ακολουθήστε το δρόμο προς Παλαίκαστρο. Από εκεί συνεχίστε προς Ζάκρο. Έξω από την Ζάκρο στην διασταύρωση που θα συναντήσετε στρίψτε δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στον Ξερόκαμπο (αν στρίψετε αριστερά ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην Κάτω Ζάκρο). Το Παλαίκαστρο απέχει 28 χλμ. περίπου από τον Ξερόκαμπο και τις παραλίες του.

Εναλλακτικά, υπάρχει και ο δρόμος που ενώνει την Σητεία με την Ιεράπετρα. Από αυτόν τον δρόμο στρίβετε προς Ζήρο και μετά τη Ζήρο για Ξερόκαμπο. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, ο δρόμος περνάει μέσα από εγκαταλελειμμένα χωριά και κοντά από το φαράγγι του Λαμνωνίου.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει ένα μονοπάτι από την Αγία Ειρήνη που οδηγεί μετά από 2 ώρες στον Ξερόκαμπο.

Παραλία Αλατσολίμνη

Βορειότερα του Ξερόκαμπου, βρίσκεται η Λίμνη του Αλατιού ή Αλατσολίμνη. Πρόκειται για μια τεράστια αλυκή, δίπλα στη θάλασσα

Βορειότερα του Ξερόκαμπου, βρίσκεται η Λίμνη του Αλατιού ή Αλατσολίμνη. Πρόκειται για μια τεράστια αλυκή, δίπλα στη θάλασσα, από όπου μέχρι το 1965 γινόταν συγκομιδή αλατιού.

Στην ίδια παραλία βρέθηκε σύστημα παραθαλάσσιων αλυκών, μέσω του οποίου οι κάτοικοι της πόλης, κατά τα ελληνιστικά χρόνια, έκαναν εξαγωγή και εμπορία αλατιού.

Σήμερα, αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο μεγάλα μεταναστευτικά πουλιά, όπως φλαμίγκο, καθώς και άλλα είδη πανίδας. Η παραλία έχει άμμο και ρηχά πεντακάθαρα νερά, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η αλυκή πλημμυρίζει και μετατρέπεται σε μια μικρή λιμνοθάλασσα.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στις παραλίες του Ξερόκαμπου, η επόμενη παραλία που συναντάει κανείς βορειότερα είναι η παραλία Αλώνα.

Παραλία Κατσουνάκι

Το Κατσουνάκι είναι μια θαυμάσια παραλία, με άμμο και γαλαζοπράσινα, ρηχά νερα που περιστοιχίζεται από βράχους. Eίναι τελείως ερημική, και σε αυτήν δε θα βρείτε δέντρα, παρά μόνο κάποιες αμμοθίνες και το σπάνιο λευκό κρινάκι που φυτρώνει στις παραλίες και ανθίζει στο τέλος του καλοκαιριού.

Οι χελώνες καρέτα καρέτα, όπως συμβαίνει και σε άλλες παραλίες της περιοχής, βρίσκουν εδώ καταφύγιο για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Παραλία Ρουσσόσπασμα

Η παραλία Ρουσσόσπασμα βρίσκεται σε απόσταση 104 χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 70 χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα και 46 χλμ. από τη Σητεία, στο μυχό ενός μικρού φιόρδ.

Πρόκειται για μια μικρή βοτσαλωτή παραλία, απομονωμένη και ερημική, με γαλαζοπράσινα νερά, στην οποία καταφεύγουν και γυμνιστές. Δεν είναι οργανωμένη, ενώ για να την προσεγγίσετε απαιτείται, είτε σκάφος, είτε κατάβαση από ένα χωμάτινο ύψωμα.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Ξερόκαμπος, Σητεία, Λασίθι
 • ελεύθερο camping Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο, Χοντρό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - αρκετές επιλογές
 • εστίαση Ναι - αρκετές επιλογές
 • παροχές

  Όχι

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Σητεία - Ζίρος - Ζάκρος - Παλαίκαστρο - Βάι

Αποστάσεις: 103χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 69χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα, 47χλμ. περίπου από τη Σητεία.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Για να φτάσετε στον Ξερόκαμπο από τη Σητεία ακολουθήστε το δρόμο προς Παλαίκαστρο. Από εκεί συνεχίστε προς Ζάκρο. Έξω από την Ζάκρο στην διασταύρωση που θα συναντήσετε στρίψτε δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στον Ξερόκαμπο (αν στρίψετε αριστερά ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην Κάτω Ζάκρο). Το Παλαίκαστρο απέχει 28χλμ. περίπου από τον Ξερόκαμπο και τις παραλίες του. Εναλλακτικά, υπάρχει και ο δρόμος που ενώνει την Σητεία με την Ιεράπετρα. Από αυτόν τον δρόμο στρίβετε προς Ζήρο και μετά τη Ζήρο για Ξερόκαμπο. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, ο δρόμος περνάει μέσα από εγκαταλελειμμένα χωριά και κοντά από το φαράγγι του Λαμνωνίου.
Με τα πόδια: Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει ένα μονοπάτι από την Αγία Ειρήνη που οδηγεί μετά από 2 ώρες στον Ξερόκαμπο.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!