Παραλίες Δυτικά του Ξερόκαμπου

Βαθμολογήστε το
(4 ψήφοι)

Λιμάνι Αμμάτου

Το Λιμάνι του Αμμάτου, είναι ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τις βάρκες των κατοίκων της περιοχής

Το Λιμάνι του Αμμάτου, είναι ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τις βάρκες των κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για μια ήρεμη, απάνεμη παραλία με βότσαλο, άμμο και πεντακάθαρα νερά. Στην παραλία υπάρχουν λίγα αρμυρίκια, τα οποία προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες της.

Ένας βατός χωματόδρομος οδηγεί στην παραλία, ενώ το λιμάνι του Αμμάτου επικοινωνεί με την παραλία της Αγίας Ειρήνης μέσω ενός μονοπατιού.

Της Λυγιάς ο Λάκκος

Λίγα μέτρα από το Λιμάνι του Αμμάτου βρίσκεται μια μικρή απόμερη παραλία με την παράξενη ονομασία, «Της Λυγιάς ο Λάκκος»

Λίγα μέτρα από το Λιμάνι του Αμμάτου βρίσκεται μια μικρή απόμερη παραλία με την παράξενη ονομασία, «Της Λυγιάς ο Λάκκος».

Η παραλία αυτή έχει ψιλό βότσαλο, κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά και γύρω της υψώνονται βράχια, δημιουργώντας ένα άγριο και συνάμα μαγευτικό τοπίο. Απέναντι από την παραλία βρίσκεται μια συστάδα νησιών που ονομάζονται Καβάλοι. Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις απόκρημνες βραχονησίδες που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο τα αρπακτικά θαλασσοπούλια, τα Βαρβάκια ή Μαυροπετρίτες (Falco eleonorae) που αποτελούν ένα είδος γερακιού.

Παραλία Αμμάτου

Λίγο πριν τον Ξερόκαμπο βρίσκεται η μεγάλη παραλία Αμμάτου, η μεγαλύτερη της περιοχής. Η παραλία έχει ανοιχτόχρωμη άμμο και πεντακάθαρα, τιρκουάζ, ρηχά νερά

Λίγο πριν τον Ξερόκαμπο βρίσκεται η μεγάλη παραλία Αμμάτου, η μεγαλύτερη της περιοχής.

Η παραλία έχει ανοιχτόχρωμη άμμο και πεντακάθαρα, τιρκουάζ, ρηχά νερά. Πρόκειται για μια παραλία ήρεμη, χωρίς οργάνωση, ωστόσο κοντά θα βρείτε κάποιες ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. 

Η θέα από την παραλία προς το Λιβυκό Πέλαγος είναι μαγευτική και από αυτήν μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα με θέα τα τρία νησάκια με την ονομασία Καβάλοι, καθώς και το Κουφονήσι που φαίνεται στα νοτιοδυτικά.

Δίπλα από την παραλία Αμμάτου, μετά το ακρωτήριο Τράχηλος, συναντώνται κάποια μικρά συνεχόμενα κολπάκια με υπέροχες παραλίες, πολύ κοντά στον οικισμό του Ξερόκαμπου. Η πρώτη από αυτές τις παραλίες, είναι η παραλία Γεροντόλακος.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Δυτικά Ξερόκαμπου, Σητεία, Λασίθι
 • ελεύθερο camping Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • εστίαση Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • παροχές

  Όχι

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Σητεία - Ζίρος - Ζάκρος - Παλαίκαστρο - Βάι

Λιμάνι Αμμάτου

Αποστάσεις: 103χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 69χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα, 47χλμ. περίπου από τη Σητεία.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Για να φτάσετε στην παραλία Λιμάνι Αμμάτου και τις άλλες παραλίες του Ξερόκαμπου ξεκινώντας από τη Σητεία, ακολουθήστε το δρόμο προς Παλαίκαστρο. Από εκεί, συνεχίστε προς Ζάκρο. Έξω από την Ζάκρο, στη διασταύρωση που θα συναντήσετε, στρίψτε δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στον Ξερόκαμπο (αν στρίψετε αριστερά ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην Κάτω Ζάκρο). Το Παλαίκαστρο απέχει 28χλμ. περίπου από τον Ξερόκαμπο και τις παραλίες του. Εναλλακτικά, υπάρχει και ο δρόμος που ενώνει την Σητεία με την Ιεράπετρα. Από αυτόν τον δρόμο στρίβετε προς Ζήρο και μετά τη Ζήρο για Ξερόκαμπο. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, ο δρόμος περνάει μέσα από εγκαταλελειμμένα χωριά και κοντά από το φαράγγι του Λαμνωνίου.
Με τα πόδια: Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει ένα μονοπάτι από την Αγία Ειρήνη που οδηγεί μετά από 2 ώρες στον Ξερόκαμπο.

Της Λυγιάς ο Λάκκος

Αποστάσεις: 103χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 69χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα, 47χλμ. περίπου από τη Σητεία.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Για να φτάσετε στην παραλία της Λυγιάς ο Λάκος και τις άλλες παραλίες του Ξερόκαμπου ξεκινώντας από τη Σητεία, ακολουθήστε το δρόμο προς Παλαίκαστρο. Από εκεί συνεχίστε προς Ζάκρο. Έξω από την Ζάκρο, στη διασταύρωση που θα Συναντήσετε, στρίψτε δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στον Ξερόκαμπο (αν στρίψετε αριστερά ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην Κάτω Ζάκρο). Το Παλαίκαστρο απέχει 28χλμ. περίπου από τον Ξερόκαμπο και τις παραλίες του. Εναλλακτικά, υπάρχει και ο δρόμος που ενώνει την Σητεία με την Ιεράπετρα. Από αυτόν τον δρόμο στρίβετε προς Ζήρο και μετά τη Ζήρο για Ξερόκαμπο. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, ο δρόμος περνάει μέσα από εγκαταλελειμμένα χωριά και κοντά από το φαράγγι του Λαμνωνίου. Με τα πόδια: Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει ένα μονοπάτι από την Αγία Ειρήνη που οδηγεί μετά από 2 ώρες στον Ξερόκαμπο.

Παραλία Αμμάτου

Αποστάσεις: 103χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 69χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα, 47χλμ. περίπου από τη Σητεία.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Για να φτάσετε στην παραλία του Αμμάτου και τις άλλες παραλίες του Ξερόκαμπου ξεκινώντας από τη Σητεία, ακολουθήστε το δρόμο προς Παλαίκαστρο. Από εκεί συνεχίστε προς Ζάκρο. Έξω από την Ζάκρο στην διασταύρωση που θα συναντήσετε στρίψτε δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στον Ξερόκαμπο (αν στρίψετε αριστερά ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην Κάτω Ζάκρο). Το Παλαίκαστρο απέχει 28χλμ. περίπου από τον Ξερόκαμπο και τις παραλίες του. Εναλλακτικά, υπάρχει και ο δρόμος που ενώνει την Σητεία με την Ιεράπετρα. Από αυτόν τον δρόμο στρίβετε προς Ζήρο και μετά τη Ζήρο για Ξερόκαμπο. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, ο δρόμος περνάει μέσα από εγκαταλελειμμένα χωριά και κοντά από το φαράγγι του Λαμνωνίου.
Με τα πόδια: Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει ένα μονοπάτι από την Αγία Ειρήνη που οδηγεί μετά από 2 ώρες στον Ξερόκαμπο.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!