Κάτω Ζάκρος

Βαθμολογήστε το
(3 ψήφοι)

Η Κάτω Ζάκρος είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, με μια υπέροχη, γαλήνια παραλία με ψιλό βότσαλο, καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και υπέροχο βυθό, κατάλληλο για εξερεύνηση

Η Κάτω Ζάκρος απέχει 107 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο και 40 χλμ. περίπου από τη Σητεία. Πρόκειται για έναν παραθαλάσσιο, μικρό οικισμό, με μια υπέροχη, γαλήνια παραλία με ψιλό βότσαλο, καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και υπέροχο βυθό, κατάλληλο για εξερεύνηση.

Στην παραλία της Κάτω Ζάκρου που αποτελείται από 2 μικρά κολπάκια, υπάρχουν αρμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους, καθώς η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη και συνεπώς, δεν θα βρείτε πολλές ομπρέλες ή ξαπλώστρες.

Ωστόσο, κοντά στην παραλία υπάρχουν κάποιες ταβέρνες, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και βασικές υποδομές όπως φαρμακείο και μίνι μάρκετ.

Όποιο από τα δύο κολπάκια επιλέξετε, θα απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο. Στο δεύτερο κολπάκι, όπου θα συναντήσετε δύο σπηλιές, οδηγεί μια απότομη σκάλα.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα, όπως το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μινωικό ανάκτορο μετά από τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων, το οποίο κτίστηκε σε δύο φάσεις, το 1900 π.Χ και το 1600 π.Χ. και φτάνει σε έκταση τα 8000 τ.μ.

Η ευρύτερη περιοχή της Ζάκρου έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη και αυτός είναι ο λόγος που η περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά.

Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου, βρίσκεται στην έξοδο ενός επιβλητικού φαραγγιού με σπάνια χλωρίδα και πανίδα και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Πρόκειται για το Φαράγγι της Ζάκρου ή Φαράγγι των Νεκρών, το οποίο ξεκινάει από το χωριό της Πάνω Ζάκρου και καταλήγει στην παραλία της Κάτω Ζάκρου.

Η διαδρομή μες το φαράγγι αποτελεί τμήμα του μονοπατιού Ε4 στο οποίο αν συνεχίσετε μετά τη Κάτω Ζάκρο με κατεύθυνση βόρεια, προς Καρούμες, θα περάσετε από το Σπήλαιο των Πελεκητών, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια στη Κρήτη.

Για να πάτε στην Κάτω Ζάκρο από τη Σητεία, πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο για Παλαίκαστρο. Από εκεί συνεχίζετε για Ζάκρο και Κάτω Ζάκρο. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που περνάει μέσα από μικρά γραφικά χωριά.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Κάτω Ζάκρος, Σητεία, Λασίθι
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι
 • τύπος παραλίας Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - αρκετές επιλογές
 • εστίαση Ναι - αρκετές επιλογές
 • παροχές

  Δεν υπάρχουν ομπρέλες ή ξαπλώστρες στην παραλία. Αντίθετα, θα βρείτε κοντά κάποιες από τις βασικές υποδομές που θα κάνουν την παραμονή σας εκεί πιο άνετη, όπως φαρμακείο και μίνι μάρκετ.

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Σητεία - Ζίρος - Ζάκρος - Παλαίκαστρο - Βάι, E4.89, E4.90

Αποστάσεις: 107χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, 40χλμ. περίπου από τη Σητεία.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Για να πάτε από τη Σητεία στην Κάτω Ζάκρο, ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί στο Παλαίκαστρο. Από το Παλαίκαστρο συνεχίστε στο δρόμο προς Ζάκρο και Κάτω Ζάκρο.
Με λεωφορείο: Υπάρχουν δρομολόγια από Σητεία για Κάτω Ζάκρο.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!