Μάταλα

Βαθμολογήστε το
(4 ψήφοι)

Τα Μάταλα με την ομώνυμη αμμώδη παραλία και τις αμέτρητες λαξευτές σπηλιές είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κρήτη

Τα Μάταλα με την ομώνυμη αμμώδη παραλία μήκους 300 μέτρων και τις αμέτρητες λαξευτές σπηλιές πάνω στα ψηλά βράχια που την περιβάλλουν σχηματίζοντας έναν κλειστό απάνεμο κόλπο, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κρήτη.

Οι εντυπωσιακές αυτές σπηλιές, από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιούνταν ως τόπος κατοικίας ή ως χώρος ταφής των νεκρών, ενώ πολύ αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '60 τα «παιδιά των λουλουδιών», οι χίπις, εγκαταστάθηκαν και κατοικούσαν σε αυτές. Εκτός από τις σπηλιές που βρίσκονται πάνω από την αμμουδιά υπάρχουν σπηλιές, στις οποίες μπορείτε να φτάσετε μόνο με βάρκα.

Τα Μάταλα, κατά την μινωική περίοδο, ήταν λιμάνι της Φαιστού, ενώ αργότερα, κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, έγινε λιμάνι της Γόρτυνας. Σήμερα, ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται βυθισμένα στον πυθμένα της θάλασσας.

Η παραλία έχει άμμο, ψιλό βότσαλο και βαθιά νερά. Είναι άρτια οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, τουαλέτες, ενώ, για την ασφάλεια των λουομένων, υπάρχει ναυαγοσώστης. Η παραλία προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, ενώ υπάρχουν γήπεδα beach volley, όπου διοργανώνονται και αγώνες.

Εάν επιλέξετε τα Μάταλα ως τόπο προορισμού για τις διακοπές σας, εκεί θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς επίσης ταβέρνες, καφετέριες και bars.

Συνεχίζοντας, η επόμενη παραλία στα ανατολικά είναι η παραλία Κόκκινη Άμμος.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Μάταλα, Φαιστός, Ηράκλειο
 • ελεύθερο camping Όχι
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Άμμος
 • διαμονή Ναι - πολλές επιλογές
 • εστίαση Ναι - πολλές επιλογές
 • παροχές

  Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και γήπεδα beach volley. Επίσης, υπάρχει ναυαγοσώστης.

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Διαδρομή στα Αστερούσια

Αποστάσεις: 68χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου

Με αυτοκίνητο/μηχανή:
Από Βορειοδυτικά: Ακολουθήστε τον κεντρικό οδικό άξονα του νομού Ρεθύμνου που οδηγεί από το Ρέθυμνο στο Σπήλι και το Τυμπάκι. Μετά το Τυμπάκι, ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί προς Μάταλα.
Από Βορειοανατολικά:Ακολουθήστε τον κεντρικό οδικό άξονα του νομού Ηρακλείου που οδηγεί από το Ηράκλειο στο Τυμπάκι, περνώντας μέσα από τις Μοίρες. Αφού περάσετε τις Μοίρες ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί προς Πιτσίδια και Μάταλα. Εναλλακτικά, μετά τις Μοίρες συνεχίστε για Τυμπάκι. Λίγα χιλιόμετρα μετά, αφού περάσετε την πινακίδα για Φαιστό, συνεχίστε προς Πιτσίδια και Μάταλα.
Με λεωφορείο:Υπάρχουν δρομολόγια από Ηράκλειο για Μάταλα.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!