Παραλίες περιοχής Λέντα

Βαθμολογήστε το
(7 ψήφοι)

Δυσκός

Ο Δυσκός, ένας μικρός οικισμός με μια όμορφη και μεγάλη σε έκταση παραλία που έχει άμμο, ψιλό βότσαλο, πεντακάθαρα, πράσινα νερά και προτιμάται και από τους γυμνιστές

Ο Δυσκός, ένας μικρός οικισμός με μια όμορφη και μεγάλη σε έκταση παραλία, βρίσκεται πολύ κοντά στο Λέντα, και απέχει 74 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο. Ονομάζεται και Δυτικό. Μπροστά στον οικισμό βρίσκεται η ομώνυμη παραλία που έχει άμμο, ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα, πράσινα νερά που βαθαίνουν απότομα.

Το δυτικότερο και πιο απομακρυσμένο από τον οικισμό τμήμα της παραλίας, προτιμάται και από τους γυμνιστές.

Η παραλία είναι ιδανική επιλογή για camping, λόγω των δέντρων που φυτρώνουν κατά μήκος της παραλίας και προσφέρουν τη σκιά τους στους κατασκηνωτές. Η παραλία είναι ελάχιστα οργανωμένη, ενώ τριγύρω θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα.

Λέντας

Η παραλία του Λέντα είναι οργανωμένη, έχει ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά. Τριγύρω θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι

Ο Λέντας είναι ένας οικισμός στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, ο οποίος απέχει περίπου 74 χλμ. από το Ηράκλειο, χτισμένος στη θέση της αρχαίας πόλης Λεβήν. Η ονομασία Λέντας, που σημαίνει λιοντάρι (λέοντας), οφείλεται στο ακρωτήριο Λιοντάρι που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού.

Αν βρεθείτε στο Λέντα μπορείτε να δείτε τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού, ο οποίος χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα. Τον ναό και τις ιαματικές πηγές του επισκέπτονταν προσκυνητές από όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Από τον αρχαίο ναό σώζονται δύο μαρμάρινες σπασμένες κολώνες, οι μεγάλες ορθογώνιες πλάκες ενός αρχαίου βωμού και τμήματα ενός μωσαϊκού της ρωμαϊκής εποχής.

Δίπλα στο ναό υπήρχε παλαιοχριστιανική βασιλική, στη θέση που σήμερα έχει βρίσκεται γραφικό ξωκλήσι. Γύρω του θα δείτε διάσπαρτα τα αρχιτεκτονικά μέλη του Ασκληπιείου που χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά για την ανέγερσή τους.

Η παραλία μπροστά από τον οικισμό είναι οργανωμένη, έχει ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά. Τριγύρω θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην άκρη ενός μικρού φαραγγιού με στροφές,δίπλα στον Λέντα, βρίσκεται και μια όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο, το Λιμανάκι. Γενικότερα, ανατολικά και δυτικά του Λέντα υπάρχουν αρκετές απομονωμένες παραλίες με άμμο και βότσαλο, κάποιες από τις οποίες προτιμούν και γυμνιστές.

Για να φτάσετε στο Λέντα μπορείτε να πάτε, είτε από το δρόμο που περνάει από τα χωριά Μιαμού και Κρότο, είτε από τον παραθαλάσσιο χωματόδρομο που ενώνει τους Καλούς Λιμένες με το Λέντα.

Ανατολικός Τσίγκουνας

Ο Ανατολικός Τσίγκουνας απέχει 75 χλμ. περίπου από την πόλη του Ηρακλείου. Συναντάται και με τις ονομασίες Πετράκης και Όστρια, από τα ονόματα των ξενοδοχείων που υπάρχουν εκεί. Μπροστά στην παραλία βρίσκεται ένας μικρός οικισμός.

Πρόκειται για μια ερημική, μεγάλη παραλία με βότσαλο και βαθιά, καθαρά νερά, μη οργανωμένη, ωστόσο κοντά θα βρείτε κάποιες ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στον Ανατολικό Τσίγκουνα μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο από το Λέντα, αν ακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι της περιοχής. Η παραλία αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φίλους του camping, καθώς τα αρμυρίκια που φύονται κατά μήκος της παραλίας επιτρέπουν στους κατασκηνωτές να στήσουν τη σκηνή τους στον ίσκιο τους.

Συνεχίζοντας την πορεία ανατολικά, η επόμενη παραλία που συναντάει κανείς, είναι η παραλία Λουτρά.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Λέντας, Γόρτυνα, Ηράκλειο
 • ελεύθερο camping Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - αρκετές επιλογές
 • εστίαση Ναι - πολλές επιλογές
 • παροχές

  Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους.

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Διαδρομή στα Αστερούσια

Δυσκός

Αποστάσεις: 74 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από το Λέντα τραβήξτε πορεία προς τα δυτικά, ακολουθώντας το δρόμο μέχρι το Δυσκό. Ο Δυσκός βρίσκεται μόλις 1-2 χλμ. δυτικά του Λέντα.
Με τα πόδια: Από το μονοπάτι που περνάει από το ακρωτήριο Λιοντάρι.

Λέντας

Αποστάσεις: 74χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Ακολουθήστε το ασφαλτοστρωμένο δρόμο που περνάει από τα χωριά Μιαμού και Κρότο. Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που ενώνει τους Καλούς Λιμένες με το Λέντα.
Με λεωφορείο: Εκτελούνται δρομολόγια από Ηράκλειο για Λέντα δύο φορές την ημέρα.

Ανατολικός Τσίγκουνας

Αποστάσεις: 75 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, 1 χλμ. από το Λέντα.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από το Λέντα ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι της περιοχής.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!