Κουδουμάς

Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Άγιος Αντώνιος (Κουδουμάς)

Η παραλία Άγιος Αντώνιος, είναι μια ήσυχη, απομονωμένη παραλία, η οποία απέχει περίπου 71 χλμ. από το Ηράκλειο και βρίσκεται ανάμεσα στον Άγιο Ιωάννη και τη Μονή Κουδουμά.

Για να φτάσετε στην παραλία ακολουθήστε με τα πόδια το μονοπάτι που ξεκινάει από τον Άγιο Ιωάννη και οδηγεί στη Μονή Κουδουμά. Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή, καθώς το μονοπάτι περνάει μέσα από πεύκοδάσος.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, χτισμένο ψηλά στα βράχια, στο βάθος ενός σπηλαίου, το οποίο στο παρελθόν μοναχοί χρησιμοποιούσαν ως ερημητήριο. Στο εσωτερικό του ναού, από τους σταλακτίτες που υπάρχουν τρέχει νερό το οποίο οι πιστοί θεωρούν θαυματουργό και το οποίο καταλήγει σε τρεις γούρνες.

Η διαδρομή από τον Άγιο Ιωάννη μέχρι την παραλία του Αγίου Αντωνίου διαρκεί περίπου 1 ώρα. Την ίδια απόσταση θα πρέπει να διανύσετε αν ξεκινήσετε από τη Μονή Κουδουμά.

Η παραλία βρίσκεται στα δυτικά του σπηλαίου και έχει χοντρή άμμο και βαθιά, καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, ενώ είναι ιδανική για υποβρύχια εξερεύνηση. 

Εκτός από τη σπηλιά με το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, μπορείτε να επισκεφθείτε και ένα μικρό σπήλαιο με όνομα Χωστόσπηλιος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της παραλίας.

Κουδουμάς

Ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα στα Αστερούσια Όρη είναι η Μονή Κουδουμά. Η ήσυχη παραλία που βρίσκεται μπροστά στη μονή έχει βότσαλο και πεντακάθαρα, βαθιά, πράσινα νερά, ενώ περιβάλλεται από μεγάλα βράχια

Ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα στα Αστερούσια Όρη είναι η Μονή Κουδουμά, η οποία απέχει 74 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα ανδρικό μοναστήρι, χτισμένο μέσα στα πεύκα και αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η ήσυχη παραλία που βρίσκεται μπροστά στη μονή έχει βότσαλο και πεντακάθαρα, βαθιά, πράσινα νερά, ενώ περιβάλλεται από μεγάλα βράχια στα οποία σχηματίζονται σπηλιές. Η παραλία δεν έχει καμία οργάνωση και κοντά δεν θα βρείτε ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή άλλες υποδομές και άρα αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να απομονωθούν και να χαλαρώσουν.

Λόγω της παρουσίας της μονής στη περιοχή, ο γυμνισμός απαγορεύεται στην παραλία. Αντίθετα, το ελεύθερο camping επιτρέπεται, με την προϋπόθεση, η συμπεριφορά των κατασκηνωτών δεν θα ενοχλήσει τους μοναχούς που ζουν στο μοναστήρι.

Τον Δεκαπενταύγουστο, όταν γιορτάζει η Μονή, γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι και πλήθος πιστών διανυκτερεύει στην παραλία. Ένα ακόμα πανηγύρι γίνεται στη Μονή στις 10 Ιουλίου για να τιμηθούν οι Άγιοι Ευμένιος και Παρθένιος, οι μοναχοί που έχτισαν το 1878 το μοναστήρι.

Για να φτάσετε στη Μονή Κουδουμά και την παραλία που βρίσκεται μπροστά από αυτήν, πρέπει να πάτε στο χωριό Στέρνες. Από εκεί θα ακολουθήσετε με το όχημά σας το χωματόδρομο μήκους 20 χλμ. που οδηγεί στη Μονή Κουδουμά μετά από 1,5 ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η οποία είναι αρκετά κουραστική λόγω των συνεχών στροφών, θα συναντήσετε πινακίδες προς τη Μονή Κουδουμα. Ωστόσο, η θέα που θα αντικρίσετε από ψηλά και η απεραντοσύνη του Λιβυκού πελάγους θα σας αποζημιώσει! Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε στην παραλία με καΐκι από τον Τσούτσουρα.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Μονή Κουδουμά, Γόρτυνα, Ηράκλειο
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Όχι
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Όχι
 • παροχές

  Καμία

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

-

Άγιος Αντώνιος (Κουδουμάς)

Αποστάσεις: 71χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Ακολουθήστε το χωματόδρομο από το χωριό Καπετανιανά που οδηγεί μετά από 8 περίπου χιλιόμετρα στην παραλία.

Κουδουμάς

Αποστάσεις: 74χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από το χωριό Στέρνες ακολουθήστε το χωματόδρομο μήκους 20χλμ. που οδηγεί στη Μονή Κουδουμά μετά από 1,5 ώρα περίπου. Η διαδρομή είναι αρκετά κουραστική λόγω των συνεχών στροφών.
Από τη θάλασσα: Με καΐκι από τον Τσούτσουρα.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!