Παραλίες στους Καλούς Λιμένες

Βαθμολογήστε το
(5 ψήφοι)

Παραλία Στενά

Η παραλία Στενά βρίσκεται δίπλα από τους Καλούς Λιμένες, μέσα σε ένα κλειστό, απομονωμένο κόλπο και απέχει γύρω στα 75 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Το όνομά της βοτσαλωτής αυτής παραλίας με τα καθαρά νερά, οφείλεται στα στενά περάσματα που δημιουργούνται γύρω από τον τεράστιο βράχο που βρίσκεται μπροστά από την παραλία. Κοντά στην παραλία βρίσκεται και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παύλου καθώς και η σπηλιά, στην οποία όπως λέγεται έζησε για δύο χρόνια ο Απόστολος Παύλος.

Για να επισκεφθείτε τα Στενά, πρέπει να πάτε στους Καλούς Λιμένες. Εκεί θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια για περίπου 400 μέτρα στο χωματόδρομο που οδηγεί στην παραλία.

Κοντά στην παραλία Στενά, στα ανατολικά, βρίσκονται τρεις ακόμα όμορφες παραλίες που ξεδιπλώνονται δίπλα και μπροστα από τον οικισμό Καλοί Λιμένες.

Παραλίες στους Καλούς Λιμένες

Η παραλία στους Καλούς Λιμένες έχει ψιλό χαλίκι και βαθιά νερά. Αποτελεί ιδανική επιλογή για κάμπινγκ, ενώ μια φορά το χρόνο, κάθε Αύγουστο, διοργανώνεται σε αυτήν beach party

Οι Καλοί Λιμένες αποτελούνται ουσιαστικά από τρεις παραλίες συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων, την Καραβόβρυση, την Ψιλή Άμμο και την Μακριά Άμμο. Απέχουν 77 περίπου χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 24 χιλιόμετρα από τις Μοίρες.

Σε μια από αυτές τις παραλίες, το 59 μ.Χ., αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, κατά το ταξίδι του στη Ρώμη. Αν βρεθείτε στους Καλούς Λιμένες, μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Απόστολου Παύλου, χτισμένο σε ένα λόφο, και δίπλα την ομώνυμη σπηλιά, στην οποία διέμεινε, όπως αναφέρει ο ίδιος στις Πράξεις των Αποστόλων. Μια πολύ όμορφη απεικόνιση των Καλών Λιμένων έχει αποδώσει ο σπουδαίος Βενετός χαρτογράφος Francesco Basilicata.

Η πρώτη από τις τρεις παραλίες, ξεκινώντας από δυτικά προς ανατολικά, είναι η Ψιλή Άμμος. Η παραλία αυτή βρίσκεται μπροστά από τον οικισμό των Καλών Λιμένων και δίπλα από το λιμανάκι του οικισμού. Όπως δηλώνει και το όνομά της, έχει ψιλή άμμο και είναι αρκετά οργανωμένη. Είναι η πιο πολυσύχναστη από τις γύρω παραλίες και κοντά υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Ανατολικότερα της Ψιλής Άμμου, βρίσκεται η μεγαλύτερη από τις παραλίες των Καλών Λιμένων, η Μακριά Άμμος. Μπορεί να τη συναντήσετε και με τις ονομασίες Αρμυρίκια, Δεντρά και Σισσαμόλακος, λόγω της καλλιέργειας σουσαμιού που γινόταν κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι οι δύο βράχοι, ο Άσπρος Βόλακας που βρίσκεται πιο κοντά στην ακτή και ο Μαύρος Βόλακας. Η παραλία έχει ψιλό χαλίκι και βαθιά νερά. Αποτελεί ιδανική επιλογή για κάμπινγκ, ενώ μια φορά το χρόνο, κάθε Αύγουστο, διοργανώνεται σε αυτήν beach party.

Το ανατολικό τμήμα της παραλίας καθώς και άλλες μικρές απομονωμένες παραλίες γύρω από τους Καλούς Λιμένες, προτιμούν και γυμνιστές.

Η ανατολικότερη από τις παραλίες της περιοχής, είναι η παραλία Καραβόβρυση. Πρόκειται για μια όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και καθαρά νερά που δεν επηρεάζεται από τους ισχυρούς ανέμους. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και σε αυτήν θα φτάσετε από τον δρόμο που ξεκινάει ανατολικά από τους Καλούς Λιμένες και φτάνει στην παραλία Χρυσόστομος (απόσταση περίπου 2 χλμ.).

Το μοναδικό παράταιρο στο τοπίο είναι οι δεξαμενές πετρελαίου της εταιρίας ΣΕΚΑ, ακριβώς απέναντι από τον οικισμό των Καλών Λιμένων, σε μια νησίδα, που αποτελούν κέντρο ανεφοδιασμού των πλοίων που ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στους Καλούς Λιμένες μπορείτε να φτάσετε, είτε από τη θάλασσα, με καΐκι από τον Λέντα, είτε ακολουθώντας μια από τις παρακάτω δύο διαδρομές.

Η πρώτη είναι μια ορεινή και αρκετά δύσκολη διαδρομή, η οποία περνάει πάνω από τα Αστερούσια και μέσα από τα χωριά Πόμπια και Πηγαϊδάκια. Πρόκειται για έναν ασφαλτοστρωμένο αλλά αρκετά επικίνδυνο δρόμο, καθώς έχει απότομες στροφές και είναι αρκετά στενός, όμως πραγματικά αξίζει.
Η δεύτερη διαδρομή, ξεκινάει από τη Μονή Οδηγήτριας και οδηγεί στους Καλούς Λιμένες μέσω ενός βατού χωματόδρομου.

Συνεχίζοντας την πορεία ανατολικά, ακολουθεί η παραλία Χρυσόστομος. Η παραλία χωρίζεται από τους Καλούς Λιμένες με βράχια που βυθίζονται στην θάλασσα και δημιουργούν το νησάκι Τράφος.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Καλοί Λιμένες, Φαιστός, Ηράκλειο
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - αρκετές επιλογές
 • εστίαση Ναι - πολλές επιλογές
 • παροχές

  Ναι, στη Ψιλή Άμμο και στα δυτικά της Μακριάς Άμμου υπάρχουν περισσότερες υποδομές, καθώς επίσης ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Διαδρομή στα Αστερούσια

Αποστάσεις: 77 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Από τη θάλασσα: Με καΐκι από το Λέντα.
Με το αυτοκίνητο/μηχανή: Επιλέξτε μια από τις δύο διαδρομές:
1) Εκείνη που περνάει πάνω από τα Αστερούσια και μέσα από τα χωριά Πόμπια και Πηγαϊδάκια. Η διαδρομή αυτή είναι ορεινή και αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη, λόγω των απότομων στροφών και της στενότητας του δρόμου. Ωστόσο, πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή που αξίζει.
2) Εκείνη που ξεκινάει από τη Μονή Οδηγήτριας και οδηγεί στους Καλούς Λιμένες, μέσω ενός σχετικά βατού χωματόδρομου μήκους 14 περίπου χιλιομέτρων.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!