Παραλία στο Αγιοφάραγγο

Βαθμολογήστε το
(8 ψήφοι)

Το Αγιοφάραγγο καταλήγει σε μια παραλία, περιστοιχισμένη από ψηλά, επιβλητικά βράχια. Πρόκειται για μια μοναδικής ομορφιάς, απομονωμένη παραλία με ψιλό βότσαλο και βαθιά, κρυστάλλινα νερά

Το Αγιοφάραγγο, που πήρε το όνομά του από τους 300 ερημίτες που ασκήτευαν σε αυτό, είναι ένα μικρό φαράγγι μήκους 1 χιλιομέτρου στα νότια των Ματάλων.

Το φαράγγι καταλήγει σε μια παραλία, περιστοιχισμένη από ψηλά, επιβλητικά βράχια. Πρόκειται για μια μοναδικής ομορφιάς, απομονωμένη παραλία με ψιλό βότσαλο και βαθιά, κρυστάλλινα νερά. Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται, είτε μέσω του φαραγγιού ή με καΐκι από τους Καλούς Λιμένες, τα Μάταλα και την Αγία Γαλήνη.

Το Αγιοφάραγγο προτιμάται και για κάμπινγκ, ιδιαίτερα από όσους διαθέτουν σκάφος, καθώς διαφορετικά, η μεταφορά του εξοπλισμού των κατασκηνωτών είναι δυνατή μόνο μέσα από το φαράγγι.

Γύρω στα 250 μέτρα πριν την παραλία, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου, χτισμένος τον 14ο αιώνα και δίπλα από αυτόν ένα πηγάδι. Επίσης, ψηλά στα βράχια, αριστερά της εκκλησίας, σχηματίζεται μια τεράστια σπηλιά, ο Γουμενόσπηλιος, η οποία φωτίζεται εσωτερικά από μια τρύπα στην οροφή και αποτελούσε τόπο συνάντησης των ασκητών της περιοχής, μια φορά κάθε χρόνο.

Εξαιτίας της ύπαρξης του ναού, αλλά και της ιστορίας του μέρους, ο γυμνισμός στην παραλία αυτή δε συνηθίζεται.

Αν επισκεφθείτε την παραλία του Αγιοφάραγγου, μην παραλείψετε να ανεβείτε στην κορυφή των βράχων που βρίσκονται στα ανατολικά και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Πίσω από την παραλία βρίσκεται ο Βουρβουλίτης, μια δολίνη με νερό, η οποία επικοινωνεί υποθαλάσσια μέσα από υπόγεια περάσματα με το Λιβυκό Πέλαγος, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για θαλάσσια λίμνη περιτριγυρισμένη από ψηλά, επιβλητικά βράχια. Το βάθος της φτάνει σε κάποιο σημείο τα 10 μέτρα. Για να κάνετε μπάνιο στα παγωμένα νερά της, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα επικίνδυνο και δύσβατο μονοπάτι. Η εμπειρία που θα ζήσετε όμως θα σας αποζημιώσει.

Το Αγιοφάραγγο προτιμάται και για κάμπινγκ, ιδιαίτερα από όσους διαθέτουν σκάφος

Η επόμενη παραλία που θα συναντήσετε είναι η παραλία Στενά, άγνωστη στους περισσότερους, που αξίζει ωστόσο να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην περιοχή.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Αγιοφάραγγο, Φαιστός, Ηράκλειο
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Όχι
 • τύπος παραλίας Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Όχι
 • παροχές

  Όχι

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Διαδρομή στα Αστερούσια

Αποστάσεις: 80χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Με καραβάκι: Από την Αγία Γαλήνη, τους Καλούς Λιμένες και τα Μάταλα με καραβάκι.
Με τα πόδια:
Από Βορειοδυτικά: Ακολουθήστε με το όχημά σας τον κεντρικό οδικό άξονα του νομού Ρεθύμνου που οδηγεί από το Ρέθυμνο στο Τυμπάκι. Προσπεράστε το Τυμπάκι και το στρατιωτικό αεροδρόμιό του μέχρι τη διασταύρωση προς Καμηλάρι. Μετά το Καμηλάρι ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί προς τη Μονή Οδηγήτριας, περνώντας μέσα από το χωριό Σίβας. Μέχρι τη Μονή Οδηγήτριας ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος. Στη συνέχεια, στρίψτε αριστερά και ακολουθήστε το δύσβατο χωματόδρομο που οδηγεί στους Καλούς Λιμένες. Συνεχίστε για 4 χιλιόμετρα, στρίψτε δεξιά και συνεχίστε την πορεία σας που θα σας βγάλει σε ένα αδιέξοδο, όπου θα αφήσετε το όχημά σας. Από εκεί συνεχίζετε με τα πόδια για μισή ώρα περίπου, στο μονοπάτι μέσα από το φαράγγι, απόσταση που θα διανύσετε μέχρι να φτάσετε στην παραλία.
Από Βορειοανατολικά: Ακολουθήστε τον κεντρικό οδικό άξονα του νομού Ηρακλείου, που οδηγεί από το Ηράκλειο στο Τυμπάκι, περνώντας μέσα από τις Μοίρες. Αφού περάσετε τις Μοίρες ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί προς τη Μονή Οδηγήτριας, περνώντας μέσα από το χωριό Σίβας. Μέχρι τη Μονή Οδηγήτριας ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος. Στη συνέχεια, στρίψτε αριστερά και ακολουθήστε το δύσβατο χωματόδρομο που οδηγεί στους Καλούς Λιμένες. Συνεχίστε για 4 χιλιόμετρα, στρίψτε δεξιά και συνεχίστε την πορεία σας που θα σας βγάλει σε ένα αδιέξοδο, όπου θα αφήσετε το όχημά σας. Από εκεί συνεχίζετε με τα πόδια για μισή ώρα περίπου, στο μονοπάτι μέσα από το φαράγγι, απόσταση που θα διανύσετε μέχρι να φτάσετε στην παραλία.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!