Ψαρή Φοράδα

Βαθμολογήστε το
(8 ψήφοι)

Η παραλία της Ψαρής Φοράδας είναι μια πολύ όμορφη, μεγάλη παραλία, με σκούρα άμμο και βαθιά, πεντακάθαρα νερά

Η περιοχή της Ψαρής Φοράδας απέχει περίπου 89 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Περιλαμβάνει τον ομώνυμο οικισμό που βρίσκεται 1 χλμ. από την παραλία σε υψόμετρο 40 μ., ή Μέσα Ψαρή όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, και τον παραθαλάσσιο οικισμό Σιδωνία που βρίσκεται σε υψόμετρο 20 μ. στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, ή Κάτω Ψαρή όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι.

Για το όνομά της Ψαρής Φοράδας υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, το όνομά της οφείλεται στο παρακάτω γεγονός που τοποθετείται χρονικά στα χρόνια της αραβοκρατίας στην Κρήτη. Τότε από το βυζαντινό κράτος στάλθηκε στόλος με αρχηγό το στρατηγό Θεόφιλο για να πολεμήσει τους Σαρακηνούς. Ο Θεόφιλος μαζί του έφερε μια ψαρή φοράδα (λευκή φοράδα), το αγαπημένο του άλογο. Αυτό όμως τραυματίστηκε και δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Επειδή δεν μπορούσε να το πάρει μαζί του, ζήτησε να δέσουν το άλογο στη σκιά μιας μεγάλης ελιάς και οι ντόπιοι, προς τιμήν του στρατηγού, ανέλαβαν να το ταΐζουν για όσο αυτό θα ζούσε.

Η παραλία της Ψαρής Φοράδας, που οριοθετείται από το λόφο Σεντόνα στα δυτικά, μέχρι το Ακρωτήριο Θεόφιλος στα ανατολικά, είναι μια πολύ όμορφη, μεγάλη παραλία, με σκούρα άμμο και βαθιά, πεντακάθαρα νερά.

Είναι αρκετά οργανωμένη, συνεπώς εδώ θα βρείτε αρκετές ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες σε κοντινή απόσταση. Λίγο πιο μέσα από την παραλία υπάρχουν αρκετά αρμυρίκια, τα οποία προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες της.

Η παραλία προσφέρεται για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση, ειδικά το δυτικό τμήμα της, αλλά και για όσους ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα. Στην παραλία υπάρχει και γήπεδο για beach volley.

Αν βρεθείτε στην παραλία της Ψαρής Φοράδας μην παραλείψετε να κολυμπήσετε μέχρι το Ψαροχάρακο, ένα μικρό βραχώδες νησάκι με πολλές οριζόντιες ραβδώσεις που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της.

Επίσης, η Ψαρή Φοράδα φημίζεται για τα beach parties και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Αύγουστο από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.

Ανάμεσα στις παραλίες Ψαρή Φοράδα στα δυτικά και στα Τέρτσα στα ανατολικά, βρίσκεται η παραλία Βουρδόλακος.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Ψαρή Φοράδα, Βιάννος, Ηράκλειο
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Όχι
 • τύπος παραλίας Άμμος
 • διαμονή Ναι - αρκετές επιλογές
 • εστίαση Ναι - αρκετές επιλογές
 • παροχές

  Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους. Επίσης, γήπεδο για beach volley και δυνατότητες για θαλάσσια αθλήματα.

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

-

Αποστάσεις: 89  χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου

Με αυτοκίνητο/Μηχανή: Από την Άνω Βιάννο κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά και στρίψτε στο δρόμο για Ψαρή Φοράδα. Εναλλακτικά, στην Ψαρή Φοράδα μπορείτε να έρθετε και από τον Άγιο Νικόλαο από το δρόμο που περνάει μέσα από τον παραθαλάσσιο οικισμό Μύρτο και συνεχίζει δυτικά. Η Ψαρή Φοράδα απέχει από τον Άγιο Νικόλαο περίπου 57 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 7 τελευταία είναι χωματόδρομος.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!