Σκιαδάκι & Αγ. Νικήτας

Βαθμολογήστε το
(3 ψήφοι)

Σκιαδάκι

Η παραλία Σκιαδάκι βρίσκεται στην έξοδο ενός φαραγγιού και απέχει γύρω στα 66 χλμ. από το Ηράκλειο.

Το όνομά της οφείλεται στη σκιά που ρίχνουν τα ψηλά, απότομα βράχια που την περιβάλλουν, σκιά που απολαμβάνουν οι επισκέπτες της καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συναντάται επίσης και με την ονομασία Πετριγυάρι.

Το Σκιαδάκι είναι μικρό, απομονωμένο και έχει βότσαλο και βαθιά, καταγάλανα νερά. Όπως συμβαίνει και με άλλες παραλίες της περιοχής, η παραλία αυτή δεν είναι προσβάσιμη οδικώς. Μπορεί να την επισκεφθεί κάποιος, είτε με ιδιωτικό σκάφος από κάποιο κοντινό λιμανάκι (τις Τρεις Εκκλησιές ή τον Τσούτσουρα), είτε με τα πόδια, μέσω ενός δύσκολου μονοπατιού από τον Άγιο Νικήτα.

Όπως είναι αναμενόμενο παραλία δεν είναι οργανωμένη, συνεπώς δεν θα βρείτε κοντά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες ή άλλες υποδομές.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στις παραλίες στα ανατολικά Αστερούσια, οι επόμενες δύο παραλίες που συναντάει κανείς είναι η παραλία Άγιος Νικήτας και Μαριδάκι.

Άγιος Νικήτας

Ο Άγιος Νικήτας είναι μια πανέμορφη παραλία με χαλίκια, μικρά βότσαλα και καταγάλανα, βαθιά νερά. Πλαισιώνεται από κοκκινόχρωμα βράχια από ηφαιστειογενή πετρώματα

Ο Άγιος Νικήτας απέχει 65 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο. Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία με χαλίκια, μικρά βότσαλα και καταγάλανα, βαθιά νερά. Πλαισιώνεται από κοκκινόχρωμα βράχια από ηφαιστειογενή πετρώματα, ενώ οι ογκώδεις βράχοι που είναι διάσπαρτοι στην παραλία προσφέρουν μια μοναδική εικόνα. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ούτε υπάρχει κάποιου είδους υποδομή σε αυτήν.

Η παραλία οφείλει την ονομασία της στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα με τον σπηλαιώδη ναό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτή. Επίσης η περιοχή είναι γνωστή για το μικρό περιφραγμένο δάσος από φοίνικες του Θεόφραστου, του σπάνιου αυτού αυτοφυούς είδους κρητικού φοίνικα, που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι και θυμίζει την εικόνα κάποιας όασης στη μέση της ερήμου.

Για να φτάσετε στην παραλία, πρέπει να ακολουθήσετε το δύσκολο χωματόδρομο μήκους 15 χλμ. που ξεκινάει από λιγο πριν το χωριό Αχεντριάς και οδηγεί στο Μοναστήρι του Αγίου Νικήτα. Από εκεί συνεχίζετε με τα πόδια μέχρι την παραλία, μέσω ενός μονοπατιού με 230 σκαλοπάτια.

Μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο, σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων, από την παραλία του Αγίου Νικήτα, προς τα ανατολικά, βρίσκεται η παραλία Μαριδάκι.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Δυτικά Τσούτσουρα, Αρχάνες, Ηράκλειο
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Όχι
 • παροχές

  Καμία

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

-

Σκιαδάκι

Αποστάσεις: 66χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Από τη θάλασσα: Με ιδιωτική βάρκα. Τα κοντινότερα λιμανάκια βρίσκονται στις Τρεις Εκκλησιές και τον Τσούτσουρα.
Με τα πόδια: Από τον Άγιο Νικήτα μέσα από ένα δύσκολο μονοπάτι.

Άγιος Νικήτας

Αποστάσεις: 65χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Ακολουθήστε το δύσκολο χωματόδρομο μήκους 15χλμ. περίπου από το χωριό Αχεντριάς μέχρι το Μοναστήρι του Αγίου Νικήτα. Από εκεί συνεχίζετε με τα πόδια μέχρι την παραλία, μέσω ενός μονοπατιού με 230 σκαλοπάτια.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!