Αγία Πελαγία

Βαθμολογήστε το
(7 ψήφοι)

Ο οικισμός της Αγίας Πελαγίας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στο Νομό Ηρακλείου

Ο οικισμός της Αγίας Πελαγίας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στο Νομό Ηρακλείου. Απέχει 21 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο και διαθέτει μια μεγάλη σε έκταση παραλία, μήκους 450 μ., με ψιλή άμμο και βότσαλο.

Η παραλία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής και σχεδόν πάντα σε αυτήν θα συναντήσετε κόσμο. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα, καταγάλανα και σχεδόν πάντα ήρεμα, καθώς βρίσκεται μέσα σε έναν κλειστό κόλπο με ανατολικό προσανατολισμό, προφυλαγμένη από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Η παραλία είναι άρτια οργανωμένη και σε αυτήν εκτός από ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντους, θα βρείτε πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ. Στην Αγία Πελαγία λειτουργεί και σχολή καταδύσεων, ενώ για την προστασία των λουομένων υπάρχει ναυαγοσώστης. Ο οικισμός διαθέτει πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, καθώς και διαφόρων κατηγοριών ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα σε περίπτωση που τον επιλέξετε για τις διακοπές σας.

Στις βόρειες ακτές της Αγίας Πελαγίας, μέσα σε μια σπηλιά βρέθηκε η εικόνα της Αγίας, στην οποία και οφείλει ο οικισμός την ονομασία του. Η σπηλιά, για το λόγο αυτό ονομάστηκε Εύρεση. Μετά την εύρεση της εικόνας, σε απόσταση 1 χλμ. περίπου από τον οικισμό, χτίστηκε το ομώνυμο μοναστήρι, προς τιμήν της Αγίας, το οποίο όμως σήμερα δεν υπάρχει. Ο Cristoforo Buondelmonti το 1412 αναφέρει την παραλία στο έργο του «Περιγραφή της Νήσου Κρήτης», καθώς και το γεγονός ότι πλήθος προσκυνητών επισκεπτόταν την παραλία και σκέπαζαν τα πόδια τους με άμμο για να θεραπευτούν από τις παθήσεις που τους ταλαιπωρούσαν.

Για να επισκεφθείτε την Αγία Πελαγία, θα οδηγήσετε στο βόρειο κεντρικό οδικό άξονα και θα στρίψετε στην έξοδο προς Αγία Πελαγία, ακολουθώντας την πινακίδα που θα συναντήσετε. Στη συνέχεια άλλες πινακίδες θα σας οδηγήσουν στον οικισμό.

Πολλές όμορφες παραλίες θα συναντήσετε και στα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Κάποιες από αυτές βρίσκονται στην περιοχή του Βαθειανού Κάμπου, οι οποίες συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου κάθε καλοκαίρι.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Αγία Πελαγία, Μαλεβίζι, Ηράκλειο
 • ελεύθερο camping Όχι
 • γυμνισμός Όχι
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - πολλές επιλογές
 • εστίαση Ναι - πολλές επιλογές
 • παροχές

  Υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντους. Επίσης, η παραλία παρέχει πολλές δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Στην Αγία Πελαγία λειτουργεί και σχολή καταδύσεων

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

-

Αποστάσεις: 22χλμ. περίπου από το Ηράκλειο.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Για να επισκεφθείτε την Αγία Πελαγία, θα οδηγήσετε στο βόρειο κεντρικό οδικό άξονα και θα στρίψετε στην έξοδο προς Αγία Πελαγία, ακολουθώντας την πινακίδα που θα συναντήσετε. Στη συνέχεια άλλες πινακίδες θα σας οδηγήσουν στον οικισμό.
Με λεωφορείο: Από το Ηράκλειο πραγματοποιούνται τακτικά δρομολόγια για Αγία Πελαγία.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!