Σούγια (Παραλία)

Βαθμολογήστε το
(5 ψήφοι)

Η όμορφη και εντυπωσιακή παραλία στη Σούγια. Η παραλία έχει λεπτό βότσαλο και άμμο ενώ στο ανατολικό της άκρο επιτρέπεται ο γυμνισμός. Στην παραλία μπορείτε να κατασκηνώσεται (ελεύθερο camping)

Η παραλία της Σούγιας βρίσκεται 70 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά των Χανίων, στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης.

Στα αρχαία χρόνια, η Σούγια ή Συία, όπως ονομαζόταν τότε, ήταν το λιμάνι της δωρικής πόλης Έλυρος, πόλης που γνώρισε μεγάλη περίοδο ακμής τουλάχιστον μέχρι την ελληνική κλασσική περίοδο, από το 500 έως το 350 π.Χ., αλλά καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς Άραβες τον 9ο μ.Χ αιώνα. Τα ερείπια της Έλυρου βρίσκονται στον λόφο Κεφάλα, κοντά στο χωριό Ροδοβάνι.

Η παραλία της Σούγιας είναι μια πανέμορφη παραλία μήκους 1,5 χλμ. με βότσαλο, άμμο και καταπράσινα, παγωμένα νερά τα οποία βαθαίνουν απότομα. Είναι αρκετά δημοφιλής, οργανωμένη και σε αυτήν θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους. Επίσης, υπάρχει ναυαγοσώστης. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν αλμυρίκια στα οποία μπορείτε να κατασκηνώσετε και να χαρείτε τη σκιά τους. Στον μικρό κόλπο που σχηματίζεται στο ανατολικό άκρο της παραλίας δεν υπάρχει καμία οργάνωση, είναι απομονωμένος και συχνάζουν κυρίως γυμνιστές.

Κατά τη διαμονή σας στη Σούγια έχετε πολλές δυνατότητες. Ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχουν δρομολόγια με καραβάκι από τη Σούγια για Παλαιόχωρα, Λουτρό, Χώρα Σφακίων, Γαύδο και Αγία Ρούμελη και μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση σας για την εξερεύνηση του νότιου, δυσπρόσιτου μέρους του Ν. Χανίων.

Από τη Σούγια, μπορείτε να επισκεφθείτε και να διασχίσετε το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης με τις βελανιδιές, το οποίο απέχει 20 – 30 λεπτά οδικώς. Για να διασχίσετε το φαράγγι, θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες με τα πόδια.

Προχωρώντας ανατολικά από τη Σούγια, θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Αντωνίου, μια ερημική παραλία, που προσφέρεται και για ψάρεμα.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Σούγια, Κάντανος-Σέλινο, Χανιά
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - αρκετές επιλογές
 • εστίαση Ναι - αρκετές επιλογές
 • παροχές

  Ομπρέλες, Ξαπλώστρες, Ντους

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Χανιά - Θέρισσο - Λάκοι - Ομαλός - Σούγια, E4.08, E4.09, E4.16E4.17

Αποστάσεις: 70 χλμ. περίπου από τα Χανιά.

Από τη θάλασσα: Κατά την καλοκαιρινή περίοδο διεξάγονται καθημερινά δρομολόγια για Σούγια με καραβάκι από Παλαιόχωρα, Λουτρό,  Χώρα Σφακίων και Αγία Ρούμελη.
Οδικώς:
Από τα Χανιά: Ακολουθήστε το δρόμο προς Αλικιανό. Ο δρόμος είναι στενός και έχει πολλές στροφές (απόσταση: γύρω στα 70 χλμ. – διάρκεια: περίπου 1,5 ώρα). Η διαδρομή είναι απολαυστική καθώς ο δρόμος περνάει μέσα από βουνά, κάμπους με πορτοκαλιές, το καταπράσινο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, καθώς και μέσα από γραφικά χωριά και πλαγιές γεμάτες ελιές και βελανιδιές.
Από Παλαιόχωρα:Υπάρχει δρόμος με άσφαλτο και περνάει από τα χωριά Τεμένια και Ροδοβάνι (διάρκεια περίπου 30-45 λεπτά).
Με λεωφορείο: Υπάρχουν δρομολόγια από Χανιά για Σούγια καθημερινά (διάρκεια περίπου 2 ώρες).

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!