Παραλίες Δώματα, Φουρνωτή & Καλόγερος

Βαθμολογήστε το
(6 ψήφοι)

Ανατολικότερα της Τρυπητής, στο σημείο που συναντιέται το φαράγγι του Κλάδου με το Λιβυκό Πέλαγος έχει δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα άγριας ομορφιάς με κροκαλοπαγή πετρώματα από την ένωση της θάλασσας και του ποταμού, τα Δώματα.

Παραλία Δώματα

Οι καλύτερες παραλίες της Κρήτης. Στη παραλία Δώματα το φυσικό τοπίο είναι απίστευτα όμορφο και επιβλητικό. Η παραλία είναι απομονωμένη και φτάνει κανείς μέσω του Ε4 από την Αγία Ρούμελη

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τα τρία επίπεδα (δώματα) που σχηματίζονται στην πλαγιά, και αποτελούν ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Η παραλία απέχει 58 χλμ. από τα Χανιά και 7 χλμ. από τη Σούγια, έχει χοντρό και ψιλό βότσαλο και καθαρά, κρυστάλλινα νερά.

Η δύσκολη πρόσβαση (μόνο με πλεούμενο ή με τα πόδια μέσα από το δύσβατο και άγριο φαράγγι του Κλάδου) εξασφαλίζει πλήρη απομόνωση, ενώ το πλήθος των πεύκων που βρίσκονται τριγύρω παρέχει πλούσια φυσική σκιά στους λουόμενους. Από τα Δώματα περνάει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη Αγία Ρούμελη (διάρκεια γύρω στις 4 ώρες με τα πόδια). Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς το μονοπάτι έχει απότομα και επικίνδυνα σημεία, καθώς ανηφορίζει στο βουνό σε υψόμετρο που φτάνει τα 700 μέτρα.

Συνεχίζοντας την πορεία προς τα ανατολικά, θα συναντήσουμε δύο απομονωμένες παραλίες τη Φουρνωτή και τον Καλόγερο.

Παραλία Φουρνωτή

Πρόκειται για μια υπέροχη παραλία, ιδανική για όσους θέλουν να απομονωθούν και να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης, καθώς είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης. Απέχει 57 χλμ. νότια από τα Χανιά και 10 χλμ. ανατολικά από τη Σούγια και 1,5 χλμ. δυτικά της Αγίας Ρούμελης.

Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, ενώ τριγύρω υπάρχουν πεύκα. Στο μέσον της βρίσκεται ένα σπήλαιο, ιδανικό για σκιά ή σε περίπτωση που επιλέξετε να διανυκτερεύσετε. Η Φουρνωτή προστατεύεται από τη συνθήκη της Βέρνης, καθώς εδώ φύεται το Hypericum aciferum, ένα αυτοφυές φυτό με κίτρινα άνθη. Στα σημεία όπου υπάρχει αυτό το φυτό έχουν τοποθετηθεί ταμπελάκια.

Παραλία Καλόγερος

Διπλά από την παραλία Φουρνωτή, σε απόσταση 57 χλμ. νότια των Χανίων, 11 χλμ. ανατολικά της Σούγιας και μόλις 1 χλμ. δυτικά της Αγίας Ρούμελης βρίσκεται η απομονωμένη μικρή παραλία Καλόγερος. Το όνομά της οφείλεται σε μια ξέρα, η οποία στέκεται όρθια σε μεγάλο ύψος και μοιάζει με καλόγερο.

Η παραλία Καλόγερος, όπως και η παραλία Δώματα, έχει ψιλό βότσαλο, πεντακάθαρα, κρύα νερά και πεύκα, ενώ στη μια άκρη της υπάρχει μια σπηλιά, ιδανική για σκιά ή σε περίπτωση που επιλέξετε να διανυκτερεύσετε. Η παραλία δεν έχει καμία οργάνωση. Για το λόγο αυτό, αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε, φροντίστε να πάρετε μαζί σας νερό και φαγητό.

Ανάμεσα στην παραλία Καλόγερος και την Αγία Ρούμελη υπάρχουν πολλές ιδιαίτερα μικρές παραλίες με ψιλά βότσαλα και μεγάλοι γκρεμοί, οι οποίες είναι γνωστές ως Σπηλιές στο Μάρμαρο.

Πολύ κοντά στην παραλία Καλόγερος, βρίσκεται η Αγία Ρούμελη, ο οικισμός στον οποίο καταλήγει το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Δυτικά Α. Ρουμέλης, Κάντανος-Σέλινο, Χανιά
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο, Χοντρό βότσαλο
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Όχι
 • παροχές

  Όχι

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

E4.10, Ε4.11

Δώματα

Αποστάσεις: 58 χλμ. νότια των Χανίων, 7 χλμ. ανατολικά της Σούγιας

Από τη θάλασσα: Με βάρκα ή σκάφος από τη Σούγια, το κοντινότερο στα Δώματα λιμανάκι, ή την Αγία Ρούμελη.
Με τα πόδια: Μέσα από το φαράγγι του Κλάδου. Για τη διάβασή του χρειάζεστε έναν έμπειρο οδηγό, καθώς πρόκειται για ένα άγριο και δύσβατο φαράγγι. Από την Αγία Ρούμελη, μέσω ενός εξαιρετικά δύσβατου μονοπατιού, το οποίο έχει απότομα και επικίνδυνα σημεία, καθώς ανηφορίζει στο βουνό σε υψόμετρο που φτάνει τα 700 μέτρα

Φουρνωτή

Αποστάσεις: 57 χλμ. νότια των Χανίων, 10 χλμ. ανατολικά της Σούγιας, 1,5 χλμ. δυτικά της Αγίας Ρούμελης

Από τη θάλασσα: Με βάρκα ή σκάφος από τη Σούγια, το κοντινότερο στα Δώματα λιμανάκι, ή την Αγία Ρούμελη.

Καλόγερος

Αποστάσεις: 57 χλμ. νότια των Χανίων, 11 χλμ. ανατολικά της Σούγιας, 1 χλμ. δυτικά της Αγίας Ρούμελης

Από τη θάλασσα: Με βάρκα ή σκάφος από την Αγία Ρούμελη, το κοντινότερο λιμανάκι ή τη Σούγια.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!