Άγιος Αντώνιος & Tρυπητή

Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Προχωρώντας ανατολικά από τη Σούγια, θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Αντωνίου, μια ερημική παραλία, που προσφέρεται και για ψάρεμα.

Άγιος Αντώνιος

Προχωρώντας ανατολικά από τη Σούγια, θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Αντωνίου, μια ερημική παραλία, που προσφέρεται και για ψάρεμα

Σε απόσταση 68 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων και 2,5 χλμ. ανατολικά της Σούγιας, στην περιοχή που ονομάζεται και Χαρέι, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Αντωνίου.

Πρόκειται για μια απομονωμένη παραλία με βότσαλα, πέτρες και βράχια, ιδανική για ψάρεμα. Είναι μη οργανωμένη, αλλά μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω από τη σκιά των πεύκων που υπάρχουν τριγύρω.

Αν βρεθείτε στην περιοχή στις 1-2 Ιουλίου, αξίζει να επισκεφθείτε το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα πεύκα, στο ανατολικό άκρο της παραλίας. Τις μέρες εκείνες κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι και οι επισκέπτες καταφθάνουν με βάρκες ή με τα πόδια και διανυκτερεύουν στην παραλία.

Τρυπητή

Πρόκειται για μια ερημική παραλία, ανάμεσα σε ψηλούς κάθετους βράχους, με καθαρά, βαθιά νερά και βότσαλο. Στην παραλία αυτή, όπως και στις περισσότερες παραλίες της περιοχής, η πρόσβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τα πόδια (διάρκεια περίπου 3 ώρες) ή με βάρκα από την Αγία Ρούμελη.

Ο Άγγλος ναυτικός και χαρτογράφος Tomas Spratt, ο οποίος ταξίδεψε στην Κρήτη το 1851, έχει γράψει για την περιοχή της Τρυπητής: «Αυτό το τμήμα της ακτής είναι εξόχως γραφικό. Δύο οξυκόρυφα βράχια σχεδόν ενώνονται στην είσοδο του φαραγγιού σαν δύο πυλώνες. Η κοιλάδα εκτείνεται ακριβώς μέσα σ’ αυτά…»

Κοντά στη θέση που βρίσκεται η παραλία της Τρυπητής, βρισκόταν η αρχαία πόλη Ποικίλασος, ερείπια της οποίας σώζονται βορειοδυτικά της ακτής, όπως και το φυσικό λιμάνι της. Δεν υπάρχουν εμφανή ευρήματα, η μορφολογία της βραχώδους ακτής, όμως, η οποία υπερυψώθηκε λόγω ενός σφοδρού σεισμού κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, επιβεβαιώνει την ύπαρξή του.

Στην παραλία της Τρυπητής βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ενώ, 400 μέτρα από τη θάλασσα βρίσκεται το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου. Από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας καταφθάνουν οι προσκυνητές στην παραλία της Τρυπητής με βάρκες και στη συνέχεια με τα πόδια ανεβαίνουν στο ξωκλήσι. Γίνεται δοξολογία, ακολουθεί γλέντι με φαγητό και τραγούδια και επιστρέφουν την επόμενη μέρα.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Ανατολικά Σούγιας, Κάντανος-Σέλινο, Χανιά
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι
 • τύπος παραλίας Χοντρό βότσαλο, Βραχώδης
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Όχι
 • παροχές

  Όχι

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

E4.09, Ε4.10

Άγιος Αντώνιος

Αποστάσεις: 68 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων, 2,5 χλμ. ανατολικά της Σούγιας

Από τη θάλασσα: Με βάρκα ή σκάφος από τη Σούγια, το κοντινότερο λιμανάκι, ή αλλού.
Με τα πόδια: Ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, από τη Σούγια (απόσταση: 2,5 χλμ.- διάρκεια: 2 ώρες).

Τρυπητή

Αποστάσεις: 68 χλμ. νότια των Χανίων, 5 χλμ. ανατολικά της Σούγιας

Από τη θάλασσα: Με βάρκα ή σκάφος από τη Σούγια ή την Αγία Ρούμελη
Με τα πόδια: Από τη Σούγια (απόσταση: 5 χλμ.- διάρκεια: 3 ώρες περίπου).

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!