Παραλία Αγίας Ρουμέλης

Βαθμολογήστε το
(5 ψήφοι)

Οι παραλίες που βρίσκονται στην Αγία Ρούμελης, εκτείνονται σε μήκος 3 χιλιομέτρων και έχουν μαύρα βότσαλα και καταγάλανα βαθιά νερά. Η Αγία Ρουμέλη βρίσκεται στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς στην περιοχή των Σφακίων

Η Αγία Ρούμελη, ο οικισμός που βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Λιβυκό Πέλαγος, είναι κτισμένος στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τάρα. Πρόκειται για ένα μικρό απομονωμένο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο σε απόσταση 56χλμ. νότια από τα Χανιά.

Η Αγία Ρούμελη ήταν κτισμένη σε απόσταση 2 χλμ. βορειότερα από τη θέση που έχει ο οικισμός σήμερα, μέσα στο φαράγγι, και κατοικούνταν ως το 1954, τότε που το φαράγγι πλημμύρισε και το χωριό καταστράφηκε. Σήμερα εκεί, μέσα στο καταπράσινο τοπίο, υπάρχουν τα ερείπια των παλιών σπιτιών καθώς και εκείνα που αναπαλαίωσαν οι ιδιοκτήτες τους.

Οι παραλίες που βρίσκονται στην Αγία Ρούμελης, εκτείνονται σε μήκος 3 χιλιομέτρων και έχουν μαύρα βότσαλα και καταγάλανα βαθιά νερά. Όσο πιο κοντά στο χωριό βρίσκεστε τόσο πιο οργανωμένη είναι η παραλία και έχει περισσότερο κόσμο. Στο κεντρικό σημείο του οικισμού, στη δυτική πλευρά, η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, προσφέροντας ακόμα και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Αντίθετα, στα δύο άκρα της παραλίας, η παραλία γίνεται πιο ερημική.

Στα ανατολικά του οικισμού σχηματίζονται υπέροχες σπηλιές και παραλίες που προσφέρονται για απομόνωση. Η βραχώδης παραλία που βρίσκεται ανατολικότερα, προτιμάται από τους γυμνιστές. Ομοίως, στη δυτική πλευρά του οικισμού, που ονομάζεται Μασχάλη, στις δύο πλευρές της προβλήτας, σχηματίζονται δύο παραλίες τις οποίες προτιμούν οι γυμνιστές. Σε αυτήν την πλευρά της παραλίας χρειάζεται προσοχή, καθώς οι κατσίκες που περνούν πάνω στο βουνό προκαλούν συχνά μικρές κατολισθήσεις. Για το λόγο αυτό αποφεύγετε να περπατήσετε κοντά στο βουνό και προτιμήστε το νότιο τμήμα του δρόμου.

Η βραχώδης παραλία που βρίσκεται ανατολικότερα, προτιμάται από τους γυμνιστές

Στην Αγία Ρούμελη μπορείτε να φτάσετε είτε μέσω του φαραγγιού της Σαμαριάς, είτε από τη θάλασσα με κάποιο πλεούμενο (υπάρχουν αρκετά δρομολόγια με καραβάκι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά), από Σούγια, Παλαιόχωρα, Λουτρό ή Χώρα Σφακίων. Εναλλακτικά, υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στην Αγία Ρούμελη από τη Χώρα Σφακίων (E4) και για να το περπατήσει κανείς χρειάζονται περίπου 7 ώρες με τα πόδια.

Από την Αγία Ρούμελη μπορείτε να επισκεφθείτε το φαράγγι της Σαμαριάς και να ακολουθήσετε την ανάποδη, πιο σύντομη διαδρομή μέχρι τις Πόρτες, το στενότερο σημείο του φαραγγιού. Αξίζει επίσης, να επισκεφθείτε το ερειπωμένο κάστρο που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό. Από εκεί η θέα του Λιβυκού Πελάγους είναι μοναδική. Το κάστρο απέχει μισή με μία ώρα με τα πόδια από τον οικισμό. Αν αντέχετε και συνεχίσετε, παραπάνω υπάρχουν τα ερείπια ενός ακόμα κάστρου. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε βράχο κοντά στην έξοδο του φαραγγιού.

Προχωρώντας ανατολικότερα, σε απόσταση μίας ώρας περίπου με τα πόδια από την Αγία Ρούμελη, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Παύλου.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Αγία Ρούμελη, Σφακιά, Χανιά
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Ψιλό βότσαλο, Χοντρό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - αρκετές επιλογές
 • εστίαση Ναι - αρκετές επιλογές
 • παροχές

  Ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, καθώς και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Ε4.11, Ε4.12, Ε4.18

Αποστάσεις: 56 χλμ. νότια των Χανίων

Από τη θάλασσα: Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου διεξάγονται καθημερινά δρομολόγια με καραβάκι από Σούγια, Παλαιόχωρα, Λουτρό ή Χώρα Σφακίων.
Με τα πόδια: Από τον Ομαλό μέσα από το φαράγγι της Σαμαριάς (μήκους 18 χλμ./ διάρκεια γύρω στις 6-7 ώρες) ή από τη Χώρα Σφακίων (διάρκεια περίπου 7 ώρες)

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!