Περβολάκια, Γλυκά Νερά & Ίλλιγγας

Βαθμολογήστε το
(5 ψήφοι)

Προχωρώντας ανατολικά του Λουτρού, θα συναντήσετε τις παραλίες Περβολάκια και Τίμιο Σταυρό.

Περβολάκια - Τίμιος Σταυρός

Τα Περβολάκια δυτικότερα, το Μικρό Περβολάκι και το Μεγάλο Περβολάκι, και ο Τίμιος Σταυρός ανατολικότερα είναι τρεις μικρές παραλίες μέσα σε τρεις συνεχόμενους κόλπους, οι οποίες απέχουν 74 χλμ. νότια των Χανίων, 2,5 χλμ. δυτικά της Χώρας Σφακίων και 1,5 χλμ. ανατολικά του Λουτρού.

Οι παραλίες είναι απομονωμένες και μη προσβάσιμες οδικώς, έχουν βότσαλο και πέτρες και προτιμώνται από τους γυμνιστές. Αν επισκεφθείτε την παραλία του Τιμίου Σταυρού, θα συναντήσετε το ομώνυμο όμορφο εξωκλήσι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά.

Η επόμενη παραλία που συναντάμε είναι η παραλία Γλυκά Νερά, την οποία το 2003, οι Times του Λονδίνου είχαν κατατάξει στις 20 πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης.

Παραλία Γλυκά Νερά

Οι καλύτερες παραλίες της Κρήτης. Η παραλία Γλυκά Νερά, η οποία πήρε το όνομά της από τις υπόγειες πηγές γλυκού νερού που υπάρχουν δίπλα στη θάλασσα, βρίσκεται στη ρίζα μιας απότομης πλαγιάς ύψους 400 μέτρων. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό

Η παραλία Γλυκά Νερά, η οποία πήρε το όνομά της από τις υπόγειες πηγές γλυκού νερού που υπάρχουν δίπλα στη θάλασσα – και των οποίων, μάλιστα, το νερό είναι πόσιμο, βρίσκεται στη ρίζα μιας απότομης πλαγιάς ύψους 400 μέτρων. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό. Απέχει 75 χλμ. νότια από τα Χανιά και 4 χλμ. δυτικά από τη Χώρα Σφακίων.

Είναι μια στενή, μικρή, σχεδόν ερημική παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Ο πυθμένας κατηφορίζει απότομα στα βαθιά νερά, τα οποία είναι πεντακάθαρα, κρυστάλλινα και πολύ κρύα, λόγω των υπόγειων πηγών. Οι λιμνούλες με γλυκό νερό, που είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη σχεδόν την παραλία, ορίζονται από σωρούς από πέτρες, ενώ μερικές από τις μεγαλύτερες έχουν σκαλοπάτια, επιτρέποντας στους λουόμενους να μπαίνουν σε αυτές και να απολαμβάνουν τη δροσιά τους.

Υπάρχουν λίγα αρμυρίκια, τα οποία προσφέρουν τη σκιά τους, καθώς και μια καντίνα πάνω σε ένα βράχο μέσα στη θάλασσα, όπου μπορείτε να βρείτε φαγητό και αναψυκτικά και να ενοικιάσετε ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η παραλία Γλυκά Νερά, όπως και άλλες παραλίες της περιοχής, ενδείκνυται για καταδύσεις, εξαιτίας του βραχώδους βυθού, ενώ είναι μια από τις πρώτες παραλίες γυμνιστών της Κρήτης.

Ανατολικότερα των Γλυκών Νερών, στην άκρη ενός μικρού φαραγγιού, βρίσκεται μια όμορφη παραλία, ο Ίλιγγας.

Παραλία του Ίλλιγα

H παραλία Ίλιγγας αποτελείται ουσιαστικά από δύο παραλίες, με άμμο, χαλίκια και βότσαλα, με καθαρά, καταγάλανα νερά τα οποία βαθαίνουν απότομα

Μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα Σφακίων και 74 χλμ. νότια από τα Χανιά συναντάμε την παραλία Ίλιγγας. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο παραλίες, με άμμο, χαλίκια και βότσαλα, με καθαρά, καταγάλανα νερά τα οποία βαθαίνουν απότομα. Η πρώτη παραλία, η οποία βρίσκεται δυτικότερα, είναι και η μεγαλύτερη από τις δύο. Σε αυτήν μπορείτε να παρκάρετε κοντά το όχημά σας και να διανύσετε απόσταση 3 λεπτών με τα πόδια κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια. Η δεύτερη, είναι απομονωμένη και μπορείτε να φτάσετε είτε με σκάφος από τη Χώρα Σφακίων, είτε κολυμπώντας από την πρώτη.

Τριγύρω υπάρχουν μεγάλες σπηλιές, οι οποίες προσφέρονται για εξερεύνηση. Η παραλία επίσης είναι ιδανική για καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα.

Ακολουθώντας το δρόμο ανατολικά, φτάνουμε μετά από  1 χλμ. περίπου στη Χώρα Σφακίων, η οποία απλώνεται γύρω από έναν φυσικό κολπίσκο στους πρόποδες του βουνου.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Δυτικά Χώρας Σφακίων, Σφακιά, Χανιά
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο, Χοντρό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • εστίαση Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • παροχές

  Λίγες ξαπλώστρες & ομπρέλες στα Γλυκά Νερά

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Ε4.14

Περβολάκια

Αποστάσεις: 74 χλμ. από τα Χανιά, 2,5 χλμ. από τη Χώρα Σφακίων, 1,5 χλμ. από το Λουτρό

Από τη θάλασσα: Με ιδιωτικό ή ενοικιαζόμενο σκάφος
Με τα πόδια: Από το Λουτρό  (απόσταση 1,5 χλμ. – γύρω στη μισή ώρα διάρκεια) μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Γλυκά Νερά

Αποστάσεις: 75 χλμ. από τα Χανιά, 4 χλμ. από τη Χώρα Σφακίων

Από τη θάλασσα: Από τη Χώρα Σφακίων ή το Λουτρό με καραβάκι.
Με τα πόδια: Μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, από τη Χώρα Σφακίων (διάρκεια 30 λεπτά) ή το Λουτρό(διάρκεια 60 λεπτά). Η διαδρομή από το Λουτρό είναι δυσκολότερη.

Ίλιγγας

Αποστάσεις: 74 χλμ. από τα Χανιά, 1 χλμ. από τη Χώρα Σφακίων

Οδικώς: Για να φτάσετε στην πρώτη παραλία, παρκάρετε το όχημά σας πάνω στο δρόμο προς Ανώπολη και στη συνέχεια με τα πόδια διανύεται μέχρι την παραλία απόσταση 3 λεπτών. Στη δεύτερη παραλία μπορείτε να φτάσετε εύκολα κολυμπώντας  από την πρώτη, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
Από τη θάλασσα: Στη δεύτερη παραλία του Ιλίγγα από τη Χώρα Σφακίων.
Με τα πόδια: Μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, από τη Χώρα Σφακίων (διάρκεια 15 λεπτά).

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!