Μάρμαρα, Λύκος & Φοίνικας

Βαθμολογήστε το
(3 ψήφοι)

Ξεκινώντας την εξερεύνηση από Δυτικά προς Ανατολικά στις παραλίες της περιοχής των Σφακίων, πολλές από τις οποίες δεν είναι προσβάσιμες οδικώς, η πρώτη παραλία που συναντάει κανείς είναι η παραλία Μάρμαρα.

Παραλία Μάρμαρα

Στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αράδαινας βρίσκεται η μικρή απομονωμένη παραλία Μάρμαρα. Πήρε το όνομα της από την όψη των βράχων που την περιβάλλουν

Σε απόσταση 85 χλμ. νότια των Χανίων και 5 χλμ. δυτικά του οικισμού Λουτρό, στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αράδαινας βρίσκεται η μικρή απομονωμένη παραλία Μάρμαρα. Πήρε το όνομα της από την όψη των βράχων που την περιβάλλουν, τα οποία έχουν τη μορφή στρώσεων λευκού μαρμάρου.

Στην παραλία αυτή δεν υπάρχουν δρόμοι, και η πρόσβαση γίνεται είτε με τα πόδια, είτε με καραβάκι από το Λουτρό. Από τα Μάρμαρα περνάει το ευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι Ε4. Η απόσταση από τον οικισμό Λύκος, τον κοντινότερο σε αυτήν την παραλία, είναι 1 ώρα περπάτημα, ενώ από το Λουτρό 75 λεπτά.

Πρόκειται για μια παραλία με ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά, την οποία επισκέπτονται κυρίως όσοι διασχίζουν το φαράγγι της Αράδαινας, είναι ελάχιστα οργανωμένη, με λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ κοντά βρίσκεται και μια ταβέρνα.

Συνεχίζοντας ανατολικότερα, ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 προς Λουτρό, βρίσκεται η παραλία Λύκος στον ομώνυμο οικισμό.

Παραλία Λύκος

Η παραλία Λύκος, μια μη προσβάσιμη οδικώς παραλία, απέχει 83 χλμ. νότια από τα Χανιά και 1-2 χλμ. από τον οικισμό Λουτρό. Πρόκειται για μια ερημική, βραχώδη παραλία, ιδανική για ψαροντούφεκο . Από την παραλία Μάρμαρα, η οποία βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας, περνάει το ευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι Ε4, το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτάσετε στον Λύκο. Κοντά υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρές ταβέρνες.

Φοίνικας

Η παραλία του Φοίινικα είναι απομονωμένη, έχει βότσαλα και η πρόσβαση σε αυτήν μπορεί να γίνει μόνο από τη θάλασσα, ή με τα πόδια

Ανατολικότερα και δίπλα στην παραλία Λύκος βρίσκεται η παραλία Φοίνικας, η οποία κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε ως λιμάνι με το ίδιο όνομα και σημαντική βιοτεχνία επεξεργασίας πορφύρας.

Η παραλία Φοίνικας βρίσκεται 83 χλμ. νότια των Χανίων και λιγότερο από 1 χλμ. από τον οικισμό Λουτρό, ανάμεσα σε δύο ορμίσκους.

Η παραλία είναι απομονωμένη, έχει βότσαλα, ενώ, όπως συμβαίνει και με τις άλλες παραλίες της περιοχής η πρόσβαση σε αυτήν μπορεί να γίνει μόνο από τη θάλασσα, ή με τα πόδια μέσω του μονοπατιού Ε4.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες, ενώ η περιοχή ενδείκνυται για ψαροντούφεκο.

Συνεχίζοντας την πορεία ανατολικά, θα φτάσετε στον οικισμό Λουτρό.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Δυτικά Λουτρού, Σφακιά, Χανιά
 • ελεύθερο camping Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • γυμνισμός Όχι
 • τύπος παραλίας Ψιλό βότσαλο, Χοντρό βότσαλο
 • διαμονή Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • εστίαση Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • παροχές

  Λίγες ομπρέλες με ξαπλώστρες (Φοίνικας & Λύκος)

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Ε4.13

Μάρμαρα

Αποστάσεις: 85 χλμ. νότια των Χανίων, 5 χλμ. δυτικά του οικισμού Λουτρό

Από τη θάλασσα: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει καραβάκι από το Λουτρό που προσεγγίζει στην παραλία Μάρμαρα.
Με τα πόδια: Μέσα από το φαράγγι της Αράδαινας, ξεκινώντας από το ομώνυμο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο στο χείλος του φαραγγιού (διάρκεια 3-4 ώρες). Ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι, από τον οικισμό Λουτρό (διάρκεια περίπου 75 λεπτά). Στο δρόμο θα συναντήσετε τις παραλίες Λύκος και Φοίνικας.

Λύκος & Φοίνικας

Αποστάσεις: 83 χλμ. νότια των Χανίων, 1&2 χλμ. από τον οικισμό Λουτρό

Από τη θάλασσα: Με ιδιωτικό ή ενοικιαζόμενο σκάφος από το Λουτρό ή τη Χώρα Σφακίων. Διαφορετικά, μπορείτε να πάτε στο Λουτρό με το καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων, την Παλαιόχωρα, την Αγία Ρουμέλη ή τη Σούγια και στην συνέχεια να περπατήσετε μέχρι την παραλία Φοίνικας μέσω του μονοπατιού Ε4.
Οδικώς: Με μηχανή ή jeep (4x4). Πολύ δύσκολος χωματόδρομος από το χωριό Λιβανιανά.
Με τα πόδια: Ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι Ε4, από το Λουτρό (απόσταση 1-2 χλμ.) ή από την έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας (Διαλισκάρι) - απόσταση 1 χλμ. περίπου.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!