Παραλία Κριός & Λίμνη Κριού

Βαθμολογήστε το
(4 ψήφοι)

Ξεκινώντας από Δυτικά προς Ανατολικά το πρώτο σημείο που συναντάει κανείς – και είναι προσβάσιμο οδικώς - είναι το Ακρωτήριο του Κριού με τη μεγάλη, ομώνυμη παραλία.

Παραλία Κριός

Η παραλία του Κριού στην περιοχή της Παλαιόχωρας προσφέρεται για απομόνωση και χαλάρωση. Στα δυτικά της παραλίας επιτρέπεται ο γυμνισμός

Η όμορφη παραλία του Κριού, ελάχιστα οργανωμένη και ήσυχη, αποτελεί ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και χαλάρωση. Χαρακτηρίζεται από κρυστάλλινα νερά και λεπτό βότσαλο, και το αρκετά μεγάλο μήκος της. Οι υποδομές περιορίζονται σε μια καντίνα, καθώς επίσης και σε ένα, μικρό σχετικά, αριθμό από ομπρέλες που προσφέρονται σε όποιον το επιθυμεί.

Δυτικά της κεντρικής παραλίας υπάρχει ένας απομονωμένος ειδυλλιακός κολπίσκος στον οποίο «επιτρέπεται» ο γυμνισμός.

Στην περιοχή μπορείτε να κατασκηνώσετε, αλλά δε θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή άλλες τουριστικές – και μη - υποδομές.

Δυτικότερα της παραλίας, πάνω στη «μύτη» του Ακρωτηρίου του Κριού, βρίσκεται μια άγνωστη και εξαιρετικής ομορφιάς παραλία, η Λίμνη Κριού.

Παραλία Λίμνη Κριού (Βιένα)

Η παραλία βρίσκεται στο εσωτερικό ενός βραχώδη, αρκετά καλά προστατευμένου κολπίσκου (ικανοποιητικά μεγάλου) που θυμίζει λιμνοθάλασσα, εξού και το όνομά της. Η παραλία της Λίμνης του Κριού αν και βραχώδης, στο μεγαλύτερο της τμήμα είναι διάσπαρτη από μικρά αμμώδη κολπάκια. Πίσω από την παραλία υπάρχει πυκνή βλάστηση, στη σκιά της οποίας μπορείτε να προστατευτείτε από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και να στήσετε τη σκηνή σας.

Η Λίμνη του Κριού βρίσκεται στο σημείο όπου ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη της Βιένας. Στο σημείο της παραλίας εικάζεται πως βρισκόταν ελληνιστικό ή Ρωμαϊκό ιερό ή ναός, την ορθογώνια βάση του οποίου μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμα και σήμερα.

Η παραλία και ο εντυπωσιακός βυθός της είναι διάσπαρτα από τα όστρακα, και τους κίονες του αρχαίου ναού, που κείτονται σε αρκετά σημεία. Το εντυπωσιακότερο, όμως, σημείο στο βυθό της, είναι οι αρχαίοι τάφοι, τους οποίους μπορεί κανείς να διακρίνει με γυμνό μάτι και να εξερευνήσει καλύτερα με μάσκα κατάδυσης.

Δίπλα ακριβώς από την παραλία περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 το οποίο συνεχίζει δυτικά προς το Κεδρόδασος και το Ελαφονήσι και ανατολικά προς την Παλαιόχωρα. Το Ε4 ενώνει παραλιακά την κεντρική παραλία του Κριού με τη Λίμνη Κριού και απαιτούνται περίπου 20 με 30 λεπτά πεζοπορίας για να φτάσετε στη Λίμνη από το Κριό.

Εναλλακτικά και αν προτιμάτε πρόσβαση με αυτοκίνητο ή μηχανή, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία μέσω του χωματόδρομου που ξεκινάει από την κεντρική παραλία και ανεβαίνει στο ακρωτήριο του Κριού. Συνεχίζετε ακολουθώντας σταθερή πορεία αριστερά στο χωματόδρομο, έως ότου συναντήσετε το τέρμα του. Από εκεί ένα μικρό και σύντομο μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην παραλία.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Παλαιόχωρα, Κάντανος-Σέλινο, Χανιά
 • ελεύθερο camping Ναι
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο, Βραχώδης
 • διαμονή Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • εστίαση Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • παροχές

  Λίγες Ομπρέλες στη κεντρική παραλία του Κριού.

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Κολυμπάρι - Κάντανος - Παλαιόχωρα, E4.05, E4.06

Παραλία Κριού

Με αυτοκίνητο/μηχανή: 10 χλμ δυτικά της Παλαιόχωρας (δρόμος με άσφαλτο). 90 χλμ. νότια των Χανίων (μέσω Παλαιόχωρας)

Λίμνη Κριού

Με αυτοκίνητο/μηχανή: 20-30’ πεζοπορίας από το Κριό, ή μέσω του χωματόδρομου που ανεβαίνει στο ακρωτήρι του Κριού

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!