Μπάλος

Βαθμολογήστε το
(6 ψήφοι)

Οι καλύτερες παραλίες της Κρήτης. Η Παραλία του Μπάλου στον Κίσσαμο Χανίων. Εξωτικές παραλίες της Κρήτης

Στις βορειοδυτικές ακτές του ακρωτηρίου της Γραμβούσας, στον κόλπο που σχηματίζεται μεταξύ των ακρωτηρίων Τηγάνι και Βούξα (Τρυπητή), βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Μπάλου.

Πρόκειται για μια ήσυχη παραλία απέναντι από τα μικρά νησάκια Άγρια και Ήμερη Γραμβούσα, με τυρκουάζ, ζεστά νερά και λευκή αμμουδιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κοχύλια σπασμένα σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία δίνουν ροζ χρώμα στην κατάλευκη άμμο. Τα νερά μπροστά στην παραλία είναι ρηχά, ενώ σε άλλα σημεία βαθαίνουν.

Κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο το Μπάλο επισκέπτονται καθημερινά πλήθη τουριστών. Για το λόγο αυτό, καθώς επίσης και εξαιτίας της στασιμότητας των νερών, αναδύεται σε κάποια σημεία δυσάρεστη μυρωδιά.

Καθημερινά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, πραγματοποιούνται δρομολόγια από το Καστέλλι Κισσάμου προς τον Μπάλο, με ενδιάμεση στάση και 2ωρη παραμονή στην Ήμερη Γραμβούσα. Η διαδρομή από την Ήμερη Γραμβούσα μέχρι το Μπάλο διαρκεί 15 λεπτά. Εκεί το καραβάκι αποβιβάζει τους επιβάτες και παραμένει για τρεις ώρες, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης στα ήρεμα νερά της.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε με το όχημά σας από το Καστέλλι Κισσάμου και μέσω ενός χωματόδρομου που ξεκινάει από τον οικισμό Καλυβιανή, να οδηγηθείτε στο πάρκινγκ που βρίσκεται πάνω από την παραλία του Μπάλου. Από εκεί, συνεχίζετε με τα πόδια στο μονοπάτι με τα μεγάλα πέτρινα σκαλοπάτια, το οποίο μετά από 15 λεπτά σχετικά εύκολης κατάβασης θα σας οδηγήσει στην πανέμορφη παραλία. Ο δεύτερος τρόπος προσέγγισης της παραλίας είναι πιο δύσκολος, ωστόσο αξίζει, καθώς η θέα που θα αντικρίσετε - του Μπάλου και της Ήμερης Γραμβούσας από ψηλά - είναι μαγευτική.

Στις βορειοδυτικές ακτές του ακρωτηρίου της Γραμβούσας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Η παραλία έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών Natura 2000, ως προστατευόμενη περιοχή. Λόγω αυτού στην παραλία δεν θα βρείτε άλλες υποδομές, πέρα από ένα μικρό κυλικείο για φαγητό, νερό, αλλά και σκιά στη νότια πλευρά της παραλίας.

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την παραλία, καλύτερα αποφύγετε τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, τότε που στην παραλία φτάνουν καθημερινά πλήθη επισκεπτών, ή τις ώρες μεταξύ των δρομολογίων των πλοιαρίων που φτάνουν από το Καστέλλι (μεταξύ 1μ.μ. και 6μ.μ.).

Νότια του ακρωτηρίου της Γραμβούσας, σε απόσταση 59 χλμ. από τα Χανιά και 17 χλμ. περίπου από το Καστέλλι Κισσάμου, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Φαλάσαρνα.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Ακρ. Γραμβούσας, Κίσσαμος, Χανιά
 • ελεύθερο camping Όχι
 • γυμνισμός Ναι
 • τύπος παραλίας Άμμος
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • παροχές

  Καμία

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Καστέλι - Έλος - Ελαφόνησος - Φαλάσσαρνα

Αποστάσεις: 56χλμ. περίπου από τα Χανιά, 17χλμ. από το Καστέλλι Κισσάμου, 11χλμ. περίπου από τον οικισμό Καλυβιανή.

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από το Καστέλλι Κισσάμου ακολουθήστε το δρόμο για τον οικισμό Καλυβιανή. Από εκεί συνεχίστε στο χωματόδρομο που οδηγεί μετά από 10χλμ. περίπου στο πάρκινγκ που βρίσκεται πάνω από την παραλία του Μπάλου. Σε αυτό το σημείο θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια στο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία (διάρκεια 15 λεπτά περίπου).
Από τη θάλασσα: Δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου με καραβάκια από το Καστέλλι Κισσάμου προς Ήμερη Γραμβούσα (διάρκεια 1 ώρα). Από εκεί μετά από 2 ώρες περίπου το καραβάκι συνεχίζει για την λιμνοθάλασσα του Μπάλου (διάρκεια 15 λεπτά).
Με τα πόδια: Με τα πόδια από το χωριό Καλυβιανή μέχρι το πάρκινγκ που βρίσκεται πάνω από το Μπάλο (διάρκεια πεζοπορίας: 2-3 ώρες). Από εκεί κατάβαση από το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία (διάρκεια 15 λεπτά περίπου).

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!