Άγιος Νικόλαος - Το γραφικό λιμάνι

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία από τις γραφικότερες πόλεις της ανατολικής Κρήτης και πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Απολαμβάνει στρατηγική θέση στον κόλπο του Μεραμπέλλου και το καλοκαίρι μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο.

Η ιστορία της πόλης

Άγιος Νικόλαος. Το γραφικό λιμάνι

Ο Άγιος Νικόλαος είναι χτισμένος στη θέση του επινείου της Λατούς, μιας σημαντικής αρχαίας πόλης. Το αρχαίο λιμάνι της ήταν γνωστό με το όνομα «Λατώ προς Καμάρα». Οι δύο πόλεις γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, είχαν δικό τους νόμισμα και λάτρευαν την θεότητα Ειλειθυία, προστάτιδα των τοκετών.

Μάθετε περισσότερα για την Ιστορία του Α. Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος σήμερα

Ο Άγιος Νικόλαος σήμερα. Το γραφικό λιμάνι της Ανατολικής Κρήτης

Ο Άγιος Νικόλαος άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά ήδη από τη δεκαετία του ’60 και έτσι σήμερα είναι ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του «Αγίου» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την πόλη, είναι η λίμνη Βουλισμένη όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους λουζόταν η Άρτεμη και η Αθηνά, αλλά και τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια που αναπτύσσονται περιμετρικά του μικρού λιμανιού αλλά και στα ανηφορικά δρομάκια της πόλης.

Η πόλη ζει κυρίως από τον τουρισμό, αλλά παρά την τουριστική της ανάπτυξη δεν έχει χάσει τον γραφικό της χαρακτήρα. Κάθε καλοκαίρι το λιμανάκι και η λίμνη, γεμάτα με εστιατόρια, καφέ και εμπορικά καταστήματα, γίνονται αγαπημένο σουλάτσο ντόπιων και επισκεπτών.

Στα ανατολικά της λίμνης, βρίσκεται και ένα άλλο δημοφιλές σημείο του Αγίου Νικολάου, η παραλία Κιτροπλατεία, για βουτιές «εντός» πόλης, κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πολλά καλά ουζερί και καφέ με θέα τη θάλασσα.

Εκτός των παραπάνω, ο Άγιος Νικόλαος απολαμβάνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: είναι χτισμένος σε στρατηγική θέση στον κόλπο του Μεραμπέλου και σε κοντινή απόσταση από την κοσμοπολίτικη Ελούντα οπότε μπορεί να γίνει η ιδανική βάση για την εξερεύνηση της ανατολικής Κρήτης.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!